Ваксините срещу COVID-19 вече са тук - макар и повечето от нас да ни очаква голямо чакане, преди да се доберем до тях, вече е ясно, че човечеството започва контраофанзива срещу коронавируса. Няма обаче ваксина за психическото ни здраве, подчертава Лиса Карлсън, доскорошна президентка на Американската асоциация за обществено здраве, в момента администратор на Медицинското училище "Емъри" в Атланта пред CNN.

Щетите върху другата страна на здравето ни няма да се оправят толкова бързо, предрича тя.

Стресът от новите проблеми

Новите предизвикателства на пандемията се натрупват върху предишния така или иначе стресов живот. В микса се добавя обучението у дома, работата от разстояние, финансовите проблеми, изолацията, следенето на ситуацията с пандемията... Списъкът е дълъг и дори без да включим тези, които са боледували дълго или са загубили близки в борбата с вируса.

Ефектите на изолацията са ударили хората на всяка възраст. Много деца и подрастващи са изпуснали важни възможности за социално развитие. Как се справяме със стреса е ключово, твърди Карлсън и препоръчва класическите подходи. Когато имаме възможност, да се разхождаме навън - в паркове, градинки, в планината, сред дърветата, които според нея са "част от екипа по публично здраве". 

Важно е и понякога да се откъсваме от потока на новини. Да се фокусираме на базови неща като здравословното хранене, движението през деня, отделянето на време за близките и домашните любимци.

"Да се грижим за себе си и едни за други трябва да е приоритет за всички в 2021-ва", обобщава Карлсън.

"Пандемичните кошмари"

Ситуацията по света се отразява сериозно и на съня на хората, отчита д-р Радж Дасгупта, специалист по сърдечни болести и нарушения на съня от университета в Северна Калифорния.

"Пандемичните сънища" са често срещани тази година - мини-кошмари, свързани с COVID-19, с които се сблъскват много хора, заседяли се у дома.

Изследвания сочат че макар много хора да получават повече часове сън, той често е по-некачествен именно заради стрес, травма и нови предизвикателства.

А хората на първа линия са подложени на всичко това, плюс недостатъчно сън.

"Пандемията наистина обърка нашия циркаден ритъм. Много хора качват тегло, което вдига риска за неща като сънната апнея", смята д-р Дасгупта.

Той препоръчва хората да се излагат на повече слънчева светлина и да се опитат да спазват по-добър режим на сън - тъй като той е пряко свързан с психическото ни здраве.

Някои проблеми се развиват най-добре в изолация

Обществото ни е в "колективна травма", която води до ръст на притесненията, депресията и други фактори на психическото здраве, често свързвани с разтройствата на храненето, обяснява Челси Кроненголд, комуникационне мениджър на американската Асоциация за разтройства с храненето.

Липсата на структура в режима и изолацията създават предпоставки за развитието на всякакви психически разтройства, подчертава той.

Множество хора, борещи се с наркотична зависимост, са загубили битката по време на пандемията и отново са посегнали към различни вредни вещества, сочат изследвания.

Не всички се сблъскваме с едни и същи проблеми

Както е било винаги, по-бедните хора, в райони с по-лоша инфраструктура, представителите на малцинствата, са подложени на много по-голям стрес и рискове за психическото здраве по време на пандемията.

Има ръст на психическите разтройства и самоубийствата в цветнокожите общности, отчита Лиса Карлсън, но какъв е той точно не може да се установи - липсват данни. 

"Знам за едно племе, в което има няколко самоубийства сред млади хора, между 20-40 години, което оставя децата на отглеждане от дядовците и бабите им, без подкрепа за тях или за малките", коментира Карлсън ситуацията на индианците в САЩ.

Това не важи само за най-бедните общности. Изследване открива голям ръст на депресията и сред азиатци, които в Щатите са традиционно с икономически статут над средното. Според изследователите това е свързано с расизма, предизвикан от произхода на вируса от Ухан. Не помага и факта, че президентът Доналд Тръмп продължава ежедневно да го нарича "китайският вирус".

Има и ръст на депресията и самоубийствата сред ЛГБТ общността. Причината - много от тях, поради икономическите вълнения и други пандемични фактори, са се оказали в домакинства, в които трябва да крият сексуалността и/или идентичността си.