Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

От поне 20 дни никой не е пипнал да работи по пътя Своге - Искрец - Бучин проход, сигналиризат местни хора. Те са меко казано скандализирани и събират подписка.

Снимките и видеото показват защо. Състоянието на пътя е такова от месеци.

 

Трасето всъщност свързва два прохода от София към Северна България - Искърското дефиле (II-16) с Петроханския проход (II-81) То е бърз "байпас", а се ползва и от ТИР-ове, които товарят стока в шоколадовия комбинат в Своге.   

Е, бърз, колко да е бърз в момента...

По добра усвоителна традиция, генералният ремонт на 20-километровото трасе започва точно в късна есен - току на ръба на зимата.

После всичко замира в застой.

Според всички местни хора - изпълнителите са известните като "Пътно поддържане - Дупница", погълнато после (и на практика прекръстено) от дружествата под името "Мегаинвест". Техен директор е бизнесменът от Гинци Цветан Цветанов, известен и като бивш водач на листата на ДПС от Монтана на парламентарни избори.

През 2018 г. след ужасяващата катастрофа с 20 жертви край Своге, "Биволъ" съобщи, че "Мегаинвест-холд" ЕООД, заедно с "Трейс Груп Холд", са полагали асфалта на пътя София-Своге-Мездра.

Косвено потвърждение на хорските думи за изпълнителя се намира и в това, че - докато на място се работеше, колите на шефовете бяха с кюстендилска регистрация.

Кой все пак е изпълнителят на ремонта?

Това е интересен въпрос... Никъде по трасето не се вижда табела, която да указва изпълнителя, номера на договора и други подробности за това забележително творение.

Търсене в сайта на Агенцията за обществени поръчки не открива търг с предмет ремонт на въпросния участък от републиканския път III-164 Своге - Искрец - Бучин проход. Трасето се появява в сключения договор от държавната "Автомагистрали" с пътната агенция за "Укрепване на обекти от републиканската пътна мрежа, засегнати от геодинамични процеси и явления" (това е един от много скъпите проекти, дадени на държавната компания без търг миналата година - б.р.). Договорът е от 23 октомври 2020 г. Обществена поръчка във връзка с това укрепване и сключен договор има за консултант и строителен надзор. Цената е към 590 000 лв. без ДДС, а избраният изпълнител е ДЗЗД ЕС ТИ СВОГЕ КОНСУЛТ.

Договорът е публикуван на 2 ноември 2020 - тоест по времето, когато машини се появяват на пътя и започват дейност. От този договор става ясно, че строително-монтажните работи на 18-километроното трасе са 240 дни, а наздорът е за срок от 840 дни. 

Дотогава - нещата са ето така:

Изпратихме до пресцентъра на АПИ и Областно пътно управление - София следните въпроси:

- Знаете ли в какво състояние е третокласен път III-164 Своге - Искрец - Бучин проход, по който тече генерален ремонт?

- Извършвени ли са ремонтни дейности по трасто в последните 3 седмици?

- Кой е изпълнителят на договора и какви са параметрите му, тъй като на място информационна табела отсъства?

Имаме и входящ номер, който ни дадоха:

Ще напишем техните отговори, когато дойдат.

Коментари

Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Хайде, пък сега – хем не

Хайде, пък сега – хем не искате с 200, пък сега ревете, че пътят на Бойко не го позволявал!

Републикански път? Африкански ще да е...

Някой е сбъркал. То напоследък българският език заприличва все повече на цигански, но какво да се прави като мургавите събратя скоро ще са мнозинство. Иначе този, който нарича въпросните дупки републикански път, трябва да кьорав. Повече прилича на африкански път. Водещ към сафари и силни преживявания. Ако не висе счупи колата, разбира се. Лек път!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.