Претенциите на България към Северна Макеодния са безсрочни и няма как да се обвържат със срокове. Това каза външният министър Екатерина Захариева по време на парламентарния контрол. Така тя отговори на критиките, че в договора за приятелство със Северна Македония няма записани срокове за ангажиментите, които Скопие поема.

Захариева допълни, че за отказ от език на омразата не може да има срок, както и за липса на претенции за македонско малцинство. защото срокът е постоянен. Захариева каза още, че ако е бил сложен срок на работата на историческата комисия - например 2 години, каквито идеи е имало, сега тя е щяла да бъде закрита и това би било изгодно за Скопие.

"Интересите на българската страна предполагаха да няма срок за работа", каза Захариева.

И допълни:

"Повечето срокове са постоянни. Постоянно трябва да развиваме добри отношения, да се въздържаме от език на омразата, постоянно трябва да престанат с претенции за македонско малцинство. Един договор винаги може да не се изпълнява", каза Захариева.

И допълни, че по нейна информация и в договора от Преспа между Северна Македония и Гърция има ангажименти, обвързани със срокове, които не са изпълнени, въпреки че сроковете са изтекли. 

"Поне по тази тема България има единна външна политика. Най-същественият проблем е неизпълнението на договора. В този договор има много ясен мандат на комисията. има текст за езика на омразата, много ясен. Има текст за едностранно задължение за това, че няма да има някакви претенции за наличие на т.нар. македонско малцинство", каза още Захариева.

Тя допълни, че историческата комисия е била създадена, за да не се политизират откритите исторически въпроси. От страна на Северна Македония обаче работата на комисията се политизирала.

"Българското правителство по никакъв начин не се намесва в работата на комисията. Има неизпълнение по отношение на езика на омразата, забавено изпълнение по отношение на инфраструктурните проекти. В страната (Северна Македония - б.р.) се разрази истинска антибългарска истерия. Разчитат, че България за пореден път ще си затвори очите. Горяха се български знамена, унищожиха се български паметници, разпространяваха се списъци на лица с българско гражданство и самосъзнение с призив за саморазправа", каза още Захариева.

И припомни, че България е била първата държава, която е поставила като приоритет европейска инициатива за Западните Балкани.