Гибралтар става част от Шенгенското споразумение, макар да излиза от ЕС.

Новината обяви испанската външна министърка Аранча Гонсалес Лая, цитирана от Ройтерс.

Такова предварително споразумение постигнаха Великобритания и Испания в последните часове преди окончателното излизане на Обединеното кралство от ЕС.

Принципното споразумение предвижда избягването на сухопътна граница между Испания и британската отвъдморска територия, наричана Скалата. За тази цел Гибралтар става част от Шенген. Спазването на правилата, произтичащи от това членство, ще става под испански надзор. Подробностите по тази сделка ще бъдат договорени през шестмесечен преходен период, започващ от утре.

Лондон и Мадрид са постигнали принципна договореност политиките и програмите на ЕС да останат в сила на територията с площ по-малко от 7 квадратни километра и население от 34 000 души.

Гибралтар влезе в ЕС заедно с Великобритания през 1973 г., но, подобно на нея, никога не е бил част от Шенген. Тази нощ Обединеното кралство напуска единния пазар и митническия съюз на Общността.

Заради влизането в Шенген ще бъде разрушена стената, отделяща Скалата от испанския град Ла Линеа де ла Консепсион.

Още на Европейския съвет през ноември 2018 г. испанският премиер Педро Санчес предложи на Великобритания съвместен суверенитет върху Гибралтар. Споразумението за оттегляне предвижда всички въпроси, свързани с територията, да бъдат решавани с участието на Испания.

На реферерендума за „Брекзит“ през 2016 г. над 96 на сто от жителите на територията гласуваха за оставане в ЕС. Но на двете допитвания за суверенитета върху Гибралтар – през 1967 и 2002 г., с по 99 на сто победиха желаещите той за остане британски.

Според Договора от Утрехт от 1713 г. територията никога няма да бъде независима. Оттогава тя е под британски суверенитет.

Ако Гибралтар не бе влязъл в Шенген, това би довело до твърда граница с Испания и щеше да затрудни придвижването на над 30 000 души, работещи в британската територия.