Първият от двамата братя Бобокови, който има написан обвинителен акт и се отправя към дело в съда по същество, е Пламен Бобоков. Но не за опасни отпадъци от чужбина (наречени навремето от някои представители на властта и "радиоактивни"), за влияние върху президента или за назначаване на посланици.

БНТ съобщи днес, че Окръжна прокуратура-Русе внася обвинение срещу съсобственика на "Приста ойл" по "иманярски" член от НК - за държане на 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо.

Двамата братя Бобокови се радват на - меко казано - особен интерес от прокуратурата, която се стовари с цялата си мощ върху тях в края на пролетта.

После нещата започнаха да изглеждат "по-обясними", когато в каскадата от обвинения свързани с тях, пуснати СРС и още парчета от доказателства, се оказаха и президентският съветник Пламен Узунов, Васил Божков, а говорителката на главния прокурор Сийка Милева през юли дори анонсира на нарочен брифинг стартирането на дело по Глава първа от НК - за държавна измяна, чиито субект... ясно кой единствено може да бъде.

В общественото пространство пък прокурорските неволи на братята се обясняват дори със снимките от спалнята на премиера Борисов (обявени от него за дело на "Мата Хари" и на комунистите), свързвани с близка на единия брат Бобоков.

Сега Пламен Бобоков отива на съд, затова че при претърсване в дома му в Русе от Специализираната прокуратура са намерени и иззети въпросните 50 броя археологически обекти – 48 железни върха на стрели и 2 броя върхове на копия.

Материалите за тях са отделени от делото на Специализираната прокуратура и са изпратени по компетентност на Окръжна прокуратура – Русе, в чийто район са държани обектите.

"Обвинението срещу Бобоков е за престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3000 до 15 000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до 1/2 от имуществото на виновния и лишаване от права. Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата", съобщава държавното обвинение.

Научаваме още, че Бобоков - по неволя "съгерой" и в нахлуването на прокуратурата в президентството от 9 юли т.г., и по това дело има наложена мярка за нотклонение - "Подписка“.

Назначените експертизи установили, че намерените и иззети обекти у Пламен Бобоков представляват движими културни ценности съгласно Закона за културното наследство.

"Датирани са като късноантични и средновековни и имащи историческа стойност. Те са автентични, цели, сравнително добре запазени и не представляват масов материал по смисъла на закона", става ясно още от съобщение на прокуратурата.

Очаква се насрочване на разпоредително заседание.