Натискът от нови болни в здравните заведения е намалял силно. В момента във ВМА и навсякъде в софийските болници има спад с 40-50% на тежките случаи. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на последния за годината брифинг.

"Каквито и празници да са, ние приемахме хора с тежка дихателна недостатъчност, нуждаещи се от кислородотерапия. Тези пациенти намаляха и това личи по свободните легла в болниците и най-вече в интензивните отделения", добави проф. Мутафчийски.

„Оптимистичната тенденция за намаляване на заболеваемостта и смъртността е налице. Това ще даде възможност евентуално за промяна на мерките, но само, ако имаме пълната яснота, че тази тенденция е устойчива. Това ще стане след пълна работна седмица (около 11-12 януари), защото по време на празниците статистиката не е реалистична, защото хората търсят медицинска помощ в краен случай. Това е нещо, което наблюдаваме от години", коментира от своя страна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

За изминалите 14 дни България се е наредила по заболеваемост на 24-то място в Европа от 30 държави. А по смъртност е на трето място, като пред нас са Лихтенщайн и Хърватска. По този показател оставаме първи на Балканите. У нас вече няма област с повече от 600 заболели на 100 000 души.

Намалява заболеваемостта между отделните региони – Кърджали и Монтана са с най-ниска заболеваемост, а с най-висока – Варна и Сливен.

„Наблюдаваме трайна тенденция за увеличен брой на излекуваните спрямо новозаразените. За пореден път казвам, че не се радваме на това - искаме българските граждани да бъдат здрави, за да посрещнат здрави ваксината. И след това да успеем да постигнем колективния имунитет и да преборим това заболяване“, коментира и здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

Как ще идват новите ваксини

Ген. Мутафчийски отчете успешна ваксинация в болницата, която ръководи. За ВМА били определени 100 дози от първите ваксини, били изпълнени за два дни, като много лекари трябвало да бъдат върнати, защото желаещите да се имунизират непрекъснато се увеличавали.

„Има заразителен характер ваксинацията. Отчитаме успех на първите дни, със заявка за успех и по-нататък“, каза проф. Мутафчийски.

На 4-5 януари ще получим нови 25 хил. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, но този път те ще пристигнат със самолет. Вече имаме потвърждение от производителя, съобщиха проф. Костадин Ангелов и шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Специални автомобили ще закарат дозите до всички РЗИ в страната, по разпределение. Така до края на януари ще продължи ваксинирането на хората от първата група - лечебните заведения, джипитата, зъболекарите и фармацевтите.

35 000 дози от ваксината се очакват към средата на януари, а още толкова - в края на същия месец, допълни Кирилов.

В същото време на 6 януари се очаква разрешението на Европейската агенция по лекарствата за употребата на ваксината на Moderna.

Когато тя бъде одобрена и от ЕК, вече ще може да се пристъпи и към началото на втората фаза на ваксиниране - в социалните заведения за хора с увреждания и за възрастни хора, защото ще има достатъчно количества от препаратите.

"Ние имаме един действащ договор с една фирма за една ваксина. Втората идва през януари, много скоро идва и третата на "АстраЗенека", няма как отсега да фиксирам дата или месец", поясни доц. Ангел Кунчев.

По думите му, между второто и третото тримесечие на 2021 г. вече ще имаме по-голямо количество и по-голям избор на ваксини.

"МЗ няма да се превръща в дистрибутор на ваксини и няма да ги рекламира", подчерта здравният министър.

Костадин Ангелов благодари на медиите за помощта в информирането на хората за ваксинационната кампания.

Щабът не е шпицкоманда

Попитан не го ли смущава фактът, че лекари се изказват не особено ласкаво за ваксините и кампанията по имунизация, шефът на кризисния щаб ген. Мутафчийски коментира, че всеки има право на мнение.

"Макар да се водим щаб, ние не сме военно формированив или шпицкоманда, за да се разправим с хората, които говорят и действат срещу ваксините. Нашата мисия е да акумулираме информация от надеждни източници и да я анализираме, така че да бъде използвана в родната действителност. Нашата цел е да превеждаме на разбираем език за кабинета всичко най-важно около коронавируса, за да се взимат нужните мерки. Не ни е работа да неутрализираме хората с различно мнение. Да, те нанасят вреди и то големи, но няма какво да сторим. Вече 10 месеца живеем в тази враждебна среда и то в ситуация на пандемия, когато всяка дума трябва да е на място. Хората, които говорят срещу ваксините и дезинформират по теми около коронавируса имат свои мотиви, които не искам да коментирам", каза ген. Мутафчийски.

Доста по-остро реагира доц. Ангел Кунчев:

"Аз няма да съм толкова мек и дипломатичен като Мутафчийски. Смятам, че дезинформациите за ваксините от страна на колеги лекари са чудовищни неща и трябва да се вземат мерки. Виновни са и медиите, които дават трибуна на такива личности, ако трябва да съм искрен".

До 15 души на Нова година

На въпрос колко души максимум могат да се събират, за да посрещнат Нова година, здравният министър припомни, че в заповедта му ясно е записано не повече от 15 души на семейни тържества.

„Всички следим какво се случва, опитите да бъде заобиколена заповедта няма да престанат. Това, което видяхме и вчера в Габрово ни озадачи – концерт в центъра на града, от РЗИ-то изпратиха екипи, които следиха противоепидемичните мерки. Ще бъде наложена санкция на организаторите. Аз лично не намирам за себе си логиката за организирането на това мероприятие. Разбирам желанието на всички да посрещнат Новата година, да се събират, няма лошо в това. И Коледа, и Нова година са празници, които съпреживяваме, те са ново начало, както с раждането на Христос, така и със започването на новата година. Няма заповед, която може да попречи на човек да се събере, да се напие, да играе или това, което е решил“, каза проф. Ангелов.

И припомни „полемиката“ за ресторантите в хотелите.

После категорично заяви, че не може да сложи „в главата си“ равенство между „морал“ и „пари“.

„Ще водим битката за живота на всеки един български гражданин, защото жертвите на COVID-19 приближават 8000 души от началото на епидемията. Лекарят почти не помни хората, на които е помогнал, но помни тези, които е загубил“, бе категоричен Ангелов.

Без бреме върху децата

Образователният министър Красимир Вълчев бе категоричен, че малките ученици ще се върнат в клас на 4 януари догодина, защото не може цялото бреме на пандемията да се прехвърля върху децата ни.

„Децата, както и всички граждани са част от разпространението на вируса, но има изследвания, които показват, че малките са такива в по-малка степен. Не е коректно да се обвинят само децата“, каза министърът.

Според него загубите от липсата на присъствено обучение не са само психологически, но и образователни – когато има понижена образователна ангажираност, такива ще са и резултатите. Ако няма икономическа активност,  тези загуби също ще се плащат от бъдещото поколение.

„Няма лесно решение. Ограмотяването не може да се случи само в електронна среда, ще се следи ситуацията“, каза Вълчев.

Отличие за най-старата медицинска сестра

Брифингът на НОЩ започна с това, че 2020 г. бе обявена от СЗО за година на медицинската сестра и акушерка. По този повод здравният министър благодари на всички, работещи в системата и награди най-възрастната работеща медицинска сестра в България Ценка Досева с най-високото отличие на МЗ – почетен златен знак.

Здравният министър връчва отличието на най-възрастната работеща медицинска сестра у нас.