Предизборното споразумение между "Изправи се.бг" и Отровното трио е факт. Мая Манолова и адвокат Николай Хаджигенов от триото положиха подписи под документа за обединение за парламентарния вот с цел "сваляне на едноличния режим от власт". 

Парафите бяха пред "свидетели", сред тях - Димитър Делчев, председател на "Движение България на гражданите", бившият му съпартиец във формацията на Меглена Кунева, сега водач на ВОЛТ Настимир Ананиев, бившият военен министър Николай Цонев, лидерът на ЗНС Румен Йончев и др. В споразумението присъстват 6 основни точки - сред тях общо явяване на изборите, общи листи, изработване на обща управленска платформа, където пред скоби са правосъдна реформа, подкрепа за бизнеса и повишени доходи без това да застраши финансовата стабилност.

Манолова заяви, че споразумението е втората от 3 стъпки, като първата е била споразумението за обща мрежа за наблюдение на честността на вота и паралелно преброяване на резултатите. По този параграф имало принципно съгласие с "Има такъв народ" на Слави Трифонов, разговори текат и с "Демократична България". И двете изброени формации вече декларираха, че в политическа форма на сътрудничество няма да участват предизборно, а ще се явят на вота напролет поотделно. 

Тепърва ще се реши коя от партиите, които са в партньорската мрежа на "Изправи се.БГ", ще даде регистрацията си за участие в изборите за Народно събрание (по закон само партии и коалиции могат да се регистрират за участие в избори, граждански сдружения могат да издигат само независими кандидати за депутати в отделни избирателни райони, но досега такъв никога не е бил избиран - б.р.)

Манолова изброи сред формациите "Движение 21" на Татяна Дончева, ДБГ, ВОЛТ, ЗНС, социалдемократи и др. По думите й третата стъпка е "формиране на критично политическо мнозинство, което да свали едноличния  режим от власт". В следващите седмици ще се изработят и критериите за номинации на кандидати за депутати в общите листи. Идеята е това да бъдат граждански кандидати, без значение дали са леви, десни или други, които да се обединят и да намерят своето представителство. 

"Обединение е нужно, защото срещу себе си имаме нещо много голямо, много богато, което стигна до пачки и кюлчета, защото срещу него нямаще обединение. Време е да оставим Бойко Борисов и неговият ЗИЛ (съветският хладилник, в който в РЗИ-Пловдив бяха сложили ваксината при инспекцията на премиера - б.р.) в миналото, да го превърнем в музей на борисовщината", заяви Манолова. 

Хаджигенов - в момента, в който имаше опит от "онези медии" да задат въпрос, обявяваше: "На въпроси на кафяви медии не отговаряме". Щом подобен въпрос идваше от останалите журналисти - следваше отговор. Хаджигенов обясни, че втората стъпка е днешното споразумение между непартийни формации, а следващата ще е "разчупване на политическото статукво" в името на сваляне на настоящия управленски модел и обединението е единственият начин.  

Брифингът в крайна сметка бе прекъснат от Хаджигенов - именно заради опит за въпрос от тези, на които отказва да отговаря - посветен в случая на присъствието на Румен Йончев - чийто Земеделски народен съюз се отцепи от партньора на десните - БЗНС "Народен съюз" на Анастасия Мозер, през 2013 г. стана коалиционен партньор на БСП, а след това - на "България без цензура" на Николай Бареков. Манолова припомни, че гражданите са важни, а адвокатът пожела приятен ден и си тръгна. Манолова го последва.