Компанията "Алибаба" (Alibaba), символ на успеха на Китай в цифровата икономика, е разследвана от комунистическия режим по подозрения за монополистки практики, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Съобщението за започването на разследване от Управлението по контрол на пазара срещу основаната от харизматичния предприемач Джак Ма компания предизвика шок на финансовите пазари. Акциите на шампиона в онлайн търговията загубиха над 8 процента от стойността си малко преди обед на борсата в Хонконг.

"Явно е, че се правят опити за възпрепятстване на империята на Джак Ма, символ на новите китайски компании от типа "твърде големи, за да фалират", заяви пред "Блумбърг" анализаторът Дун Симяо.

"Алибаба" обеща "да сътрудничи активно на разследването на регулаторите".

Преди време Джак Ма разкритикува китайските власти на публично събитие в Шанхай, че регулаторната система задушава иновацията и трябва да бъде реформирана, за да доведе до растеж, отбеляза ДПА.

Освен разследването срещу компанията майка "Алибаба"  регулаторите съобщиха, че са се свързали с нейната дъщерна фирма "Ант груп" (Ant Group), световен лидер в плащанията онлайн, по въпроси "за надзора". Това стана по-малко от два месеца след като Пекин анулира в последната минута излизането на "Ант груп" на борсата.

Компанията планираше да събере 34,4 млрд. долара при дебюта си на борсите в Шанхай и Хонконг. В комюнике "Ант груп" посочи, че своевременно ще проучи изискванията на регулаторните органи и стриктно ще ги спазва.

Анулирането на излизането на борсата на "Ант груп" в началото на ноември вече предизвика шок. Това стана няколко дни след изказването на Джак Ма в Шанхай, заради което той беше повикан от властите да даде обяснения. След борсовото фиаско на "Ант груп" Ма не се е появявал публично.

Скритото политическо послание е, че никоя компания или човек нямат право да предизвикват комунистическата партия, независимо колко са големи, коментира пред АФП Ричълд Макгрегър от Института "Лоуи" в Сидни.

С разследването срещу "Алибаба" за монополистки практики комунистическата партия увеличава усилията си за упражняване на контрол върху бързоразвиващите се технологични компании, посочва Асошиейтед прес.

Правителството на президента Си Цзинпин насърчава онлайн търговията, социалните медии и други интернет индустрии, но се безпокои от влиянието на "Алибаба" и други доминиращи конкуренти. Управляващата партия каза, че догодина засилването на антимонополните мерки, особено в технологичния отрасъл, ще бъдат неин приоритет.

Пазарният регулатор съобщи, че разследва политиката на "Алибаба", която изисква от бизнес партньорите, избрали да работят с нея, да избягват да работят с конкурентите й. В краткото си изявление органът не посочва подробности за възможно санкциониране или срокове за огласяване на резултатите от разследването.

"Алибаба" е създадена през 1999 г. като оператор на платформи за електрона търговия и днес е най-голямата компания в света в тази сфера по обем на продажбите. Впоследствие тя разшири предмета си на дейност, навлизайки във финансовите услуги, продуцирането на филми и други области.

Основателят на "Алибаба" Джак Ма е най-богатият предприемач в Китай - състоянието му възлиза на 59 милиарда долара. Той се ползва с широко уважение и е член на управляващата партия, но се сблъсква с регулаторни спънки.