Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Експанзивният скок на цената на биткойн криптовалутата продължава да шокира света и днес тя успя да премине шокиращите 27 000 американски долара. Псилогическата граница от 25 000 долара бе премината в петък към обяд и оттогава насам валутата качва по нови 1000 долара към стойността си всеки ден. 

Рекапитулация на числата само за последните две седмици показва, че биткойн е добавил нови 45% в цената си, а ако поставим нещата в годишен контекст, то ще видим, че скокът е от цели 250%. 

Причините за продължащото галопиране на биткойн към непознати върхове са няколко и експертите продължават да спорят, но няколко фактора категорично водят до това (не)логично пътуване на новата валута. 

На първо място, разбира се, е кризата. Поглед към данните показва, че големите институционални инвеститори движат търговията с инвестиции за милиарди в криптовалутата. Участие тук са взели огромни фондове като Skybridge и Guggenheim. 

Второ - Федералният резерв, Европейската централна банка и половината от големите други централни банки по света продължават да залитат по импулса да печатат нови и нови банкноти, наричайки този процес с миловидното "количествено улеснение". Инвеститорите обаче прекрасно знаят до какво може да доведе това и се плашат от предстоящи огромни нива на инфлация. Защитен от нея, биткойнът се разглежда като ествествен дом срещу този страх. 

Трето - понижената покупателна способност, която кара хората да запазват ценните си активи, включително тези в биткойн. Тъй като има ограничен брой "койни", които могат да бъдат изкопани, то тези, които вече са притежание на някого - качват цената си. 

Четвърто - инфраструктурата на движение на валутата през последните години сериозно укрепна, показа зрелост на пазарите и във възможностите й за търговия, което кара хората да засилват доверието си в нея. 

Все повече хора разбират как се инвестира с биткойн, тоест той вече не е средство, използвано само от една малка част от населението на земята. 

Дали върховете ще продължават да бъдат покорявани е рано да се каже. Рано е да се предположи и къде може да спре това покачване, но някои експерти стигат до шокиращи прогнози. Като тази, че таванът на цената за биткойн може да достигне до направо нереалистичните 400 000 долара. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.