Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Продължението на газопровода "Турски поток" от турско-българската граница към Сърбия е запълнено с газ, а официалното му пускане в експлоатация ще се състои на 30 декември.

Това съобщи пред журналисти сръбският президент Александър Вучич, цитиран от агенция ТАСС. Вучич, както българският премиер Бойко Борисов, е нарекъл газопровода "Балкански поток", но и за руската информационна агенция, а и за САЩ, които са противници на проекта и искат да наложат санкции за компаниите, участващи в него (и в другия руски проект в Европа - "Северен поток 2"), съоръжението е втора тръба на "Турски поток", по който ще тече газ от "Газпром".

"Пробно през газопровода е бил пуснат газ. Ние не вдигнахме голям шум около това, но на 30 декември всичко ще започне, както обещах", е заявил Вучич според руската информационна агенция.

По думите на сръбския президент преди края на 2020 г. ще бъде организиран "малък празник", за да бъде отбелязано събитието.

В България според актуализирания договор между държавната "Булгартрансгаз" и изпълнителя на строежа - саудитския консорциум "Аркад" (който в един момент се сдоби с руски подизпълнители - б.р.), строителството на газопровода трябваше да приключи на 15 декември. Официална информация по въпроса обаче няма и от енергийното министерство, и от "Булгартрансгаз". Според изказване на шефа на "Булгартрансгаз" пред "Медиапул", строителството на тръбите е приключило, тече приемане на обектите и организация на документацията. 

Все още обаче не е приключило строителството на двете компресорни станции по трасено - "Расово" и "Провадия".

На България трасето на втората тръба на "Турски поток" струва близо 3 млрд. лева. Заради проекта практически спира ползването на трансбалканския газопровод, който минаваше през Украйна, а целта на Москва е именно заобикалянето на Киев като фактор по пътя на руския газ. От сръбско-българската граница тръбата минава през територията на западната ни съседка, оттам - към Унгария. Проектираната мощност на трълопровода е 13,9 милиарда кубични метра газ годишно, припомня ТАСС.

Припомняме, че въпреки отказа на Борисов да нарича проекта продължение на "Турски поток", той самият, заедно с Вучич, бе на откриването на тръбата от Русия към Турция в Истанбул - заедно с домакина Реджеп Ердоган и руския президент Владимир Путин.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.