"Само в Туркменистан има по-строги мерки по сухопътните си граници от България. Там има лагери по границите, където стават подозрителни неща"

Това заяви днес началникът на ВМА и ръководител на Национални оперативен щаб проф. д-р Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг в 17:00 ч., който властите дават. 

По думите му контролът по сухоземната ни граница, особено на Калотина, е изключително ефективен. Само за последните 24 часа оттам, благодарение на термокамериет, са отделени и постъпили във ВМА четирима души.

"Имаме безпрецентни мерки за сигурност и това е изключителна новина, защото никъде по света такъв контрол не се прилага", каза Мутафчийски, цитиран от бТВ.

Стана ясно, че двама от постъпилите са международни шофьори, един е шофьор на автовоз, а четвъртият е пътник в автобус. И четиримата са били свързани по един или друг начин с Италия. 

Иначе - във ВМА има 19 проби, които към този момент дават отрицателни проби за коронавирус. ПРодължава да се работи по една проба. Тя ще е готова след около 3 часа, обясни професорът. 

В националната лаборатория пък се работи по три проби - от Варна, Благоеград и Хасково. И трите - отрицателни.

"Не повече от 120 човека са под карантина за цялата страна", потвърди началникът на щаба.