Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов внесе днес в Софийската градска прокуратура искане обвинението да оповести всички материали, които са събрани в хода на досъдебното производство за снимките и записите от жилището на министър-председателя Бойко Борисов. Или както Иванов се изрази: 

"Искаме всички материали по "стандарта Гешев" - когато става дума за политически важни и обществено значими производства всички материали да бъдат публикувани, така че обществото да се убеди обективно и пълно ли е разследването или е замитане."

Както е известно, в рамките на два дни стана ясно, че държавното обвинение не е могло да установи каквото и да е било - нито за аудиозаписите с гласа на Борисов, в които се говори за упражняване на натиск и влияние върху лица и фирми, нито за снимките на кюлчета и пачки в чекмеджето на Борисов в резиденция "Бояна", нито за мистериозната "Мата Хари" (по определението на самия премиер), за която призна, че му е била посетителка и посочи, че навярно е аранжирала мизансцена. Разследването е прекратено.

Затова сега Иванов иска оповестяването на информацията как се е водило разследването - за извършено престъпление по чл. 339а, ал. 1 от Наказателния кодекс, който предвижда: "Който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години".

И заподозря главния прокурор и премиера, че си правят взаимно коледни подаръци. 

"Съжаляваме, че разваляме малкия семеен празник на българската мафия - разменят си подаръци и си ги слагат в чорапчетата, докато спинкат, но тези тържества остават за наша сметка", посочи Иванов на кратък брифинг, след като внесе искането в прокуратурата - препращайки към изказване на премиера, че го снимат докато "спинка сладичко".

Какво има предвид Иванов под взаимните подаръци, оприличавайки ситуацията на "мила, предколедна сцена"?

"Г-н Гешев прави няколко подаръка на г-н Борисов, приключвайки записите, а сега и темата със снимките от винаги услужливата през властта прокурор Боряна Бецова (на която се падна делото)", посочи номер едно съпредседателят на ДБ.

А номер две е подаръкът, който ГЕРБ прави на Гешев, като "приключва темата" с търсенето на механизъм за наказателна отговорност и отчетност на главния прокурор с предложените преди две седмици текстове за законови изменения, с които се въвежда фигурата на т.нар. надглавен прокурор, посочи Иванов.

Както е известно, управляващите предлагат този "страж" на Главния да работи само и единствено това, да има 7-годишен мандат и да се предлага от... поне шестима от членовете на прокурорската колегия във ВСС, които по традиция гласуват монолитно - и в съзвучие с началника си обвиниел номер едно. 

"Ще се появи поредният търтей, който ще взима страшно много пари", констатира съпредседателят на ДБ.

Коя е Мата Хари? Премиерът знае, прокурорът - не

Иванов заподозря и премиера, и прокуратурата в умушлено прикриване, акцентирайки върху невъзможността на обвинението дори да открие коя е тайнствената дама в спалнята - макар самият Борисов многократно да е намеквал, че е наясно коя е.

"Не се споменава да е установено лицето - т.нар. Мата Хари, а премиерът лично и нееднократно заяви, че знае за коя дама става дума. Вместо това прокуратурата ни съобщава, че някакъв участник в производството казва, че може би имало догадка за специално подредена сцена. Но Мата Хари не е установена. Г-н Борисов може да не е казал. Да знае, но да не е казал. Тогава да се установи дали не е затаил истината? Това потенциално може да ангажира наказателна отговоност. А може и прокуратурата да не се интересува коя е - това вече говори за умишлено прикриване", заяви той.

Интересно как се е развило досъдебното производство само на база търсене на Мата Хари - посочи още Иванов и попита защо разследващите не търсят и данни за необяснимо богатство, като тук може да се самосезира и антикорупционната комисия, оглавявана днес от Сотир Цацаров - предшественикът на Гешев (който според обвинението е бил сред разпитаните за аудиозаписите, б.р.).

Попита и проверила ли е прокурорката Бецова серийния номер на едно от ключетата, който се вижда на снимката - защото такива предмети си имат история. И би следвало да са лесно проследими.

На финала Иванов отново се закани да сезира Европейския парламент - "нека знаят нашите партньори от Европа как прокуратурата замита под килима". На фона на предстоящото ново изслушване за върховенството на закона в България.