Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българските държавни железници получиха първите си два нови локомотива "Сименс Смартон". Това е първата част на доставката, като по задание до средата на 2021 г. би трябвало да се получат още 15 такива. Това е и първата такава покупка от цели 34 години насам.

За пристигането на локомотивите бе организирано събитие с участието и на кмета на София Йорданка Фандъкова. Междувременно бе открита и жп гарата "Подуяне", а министърът на транспорта Росен Желязков представи нова тежка механизация за поддръжка и ремонт на релсовите съоръжения. 

Двата нови влекча ще обслужват композиции на бързи влакове по направленията София - Бургас - София и София - Варна - София. Композициите ще бъдат съставени от 15 чисто ново рециклирани вагона във вагоноремонтните заводи в България, като първите 4 от тях вече са включени в съставите на влаковете, похвалиха се от БДЖ. 

"Днес отбелязваме три събития, които са неразривно свързани под мотото „Обновление на железницата“. Тук виждаме резултатите от дълъг процес на реформи, който минава през погасяване на огромните дългове на БДЖ и продължава с колосални инвестиции в железницата през следващите няколко години", заяви министър Росен Желязков.

Всичките нови локомотиви Smartron ще бъдат кръщавани на български владетели, като на всеки един от тях има специфичен QR код, при сканирането на който всеки любопитен потребител на Smart мобилни телефони може да научи повече за историята на самия владетел, на когото е наименуван локомотивът. Друга интересна подробност е, че на челото на всеки един от локомотивите ще бъде изобразена по една буква от глаголицата, което ще бъде в знак на почит към богатата и славна история на България.

"БДЖ подписаха допълнително споразумение с изпълнителя за още 5 локомотива, които ще бъдат доставени до юни 2021 г.", посочи транспортният министър. Той допълни, че това са първите нови локомотиви, закупени от 1986 г. насам. "В бюджета за следващата година е заложено увеличение с 200 млн. лева за капиталови трансфери и субсидии, от които близо 115 млн. лева са за подвижен състав", акцентира Росен Желязков.

Коментари

Darina Ivanova's picture
Darina Ivanova
SummerDreams

.

Най-накрая!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.