О, спомняте ли си "О, спомняте ли си, госпожо"? Верният отговор тук е "да". Проектът на фотографа Веселин Боришев е и готов, и хубав и чака обратна връзка.

Преди няколко дни facebook страницата с фотоархива на нашия колега в Клуб Z, създадена с идеята да е "диалог между миналото и настоящето", прерасна в книга с тегло на тиква, но с неизмерим мисловен багаж. 

Тук става въпрос за онова минало от най-близката ни история, удобно забравено от участниците в него, в което лицата от настоящите новинарски емисии, брандирани с "пореден скандал" – премиери, бивши и настоящи, депутати, почетни председатели, обвиняеми "свидетели" от Дубай или "следващи" такива, се намират в едни други конфигурации. Запечатани от Боришев.

Няма да го забравят обаче онези 500 души и техните наследници, които ще получат книгата с фотографиите му. "О, спомняте ли си, госпожо" не е за продан. На първо време ще я получат онези около 200 дарители, които я направиха възможна.  

"Вече два пъти идват и ми казват - това не е за мен, това е за децата", заявява Боришев, визирайки двама от дарителите си, на които вече е дал книгата. Някои я получават с куриер, други "с лично предаване", но това не е толкова важно, защото към всяко едно копие има индивидуално послание. 

"Първото дарение, от 100 лева, ми е от нашия колега Илия Вълков. Него ще си го пазя цял живот, няма да го харча колкото и да съм зле с парите" - дава заявка авторът.

Проектът на Боришев не се изчерпва с издаването на книга с автограф и индивидуално послание:

"Аз сега правя хартиен facebook."

Всъщност Боришев прави пъзел. "Аналогов". Всеки от дарителите му получава картичка, част от пъзел. Отпред е снимката, а отзад има място за коментар. Картичката е в плик, има марка и това, което собственикът на книгата трябва да направи, е само да пусне плика в пощата. 

"Исках хората, които са ми дарили пари, да получат подарък. Първата ми идея беше да сложа оригинал на снимка на фотографска хартия, но после тя прерасна в идея за обратна връзка. Искам всеки да ми напише какво мисли: "Ти си голям г*з, книгата ти не става", или "Г-н Боришев, нещо ви липсва", или "Г-н Боришев, книгата е гениална".

Когато всички парчета от пъзела се върнат при Боришев, се получава негово собствено фотографско изображение.

"Жена ми се шегува, че съм егоцентрик. Ама виж сега, това е личен проект, всичко е много лично. Аз не че съм много красив, но този новият проект "Обратна връзка" го завъртях от себе си - моя снимка, моя facebook страница... Това не е защото съм самовлюбен", пояснява Боришев.

"На когото и да давам книгата, му казвам: "Картичката е вътре. За мен е много важно. За мен е още по-важно от книгата."

После има амбицията да изложи пъзела някъде - "отпред е снимката, отзад е текстът".

Много хора го убеждавали да издаде книгата в по-голям тираж. 

"Но аз не искам повече бройки, защото искам тази книга да я няма. За да е дефицитна. Защото е хубава, разбираш ли", обяснява фотографът.

Разказва и за трудностите, и за целия процес по направата. По текстовете са работили той и колегите журналисти Емил Тонев и Светослав Метанов.

"Ужасихме се от голяма част от текстовете - ще вземат да ни съдят. Пренаписвахме по няколко пъти. Текстовете са колективно решение. Това беше един безкраен пинг-понг." 

Графиката пък е на Милена Вълнарова.

Трудности Боришев срещнал първо заради докладванията на страницата му във facebook, където е и връзката му с голяма част от дарителите, а после - дори със закупуването на марките за пликовете. "Пощата работи, ама не и гишето, на което се продават марки." 

"Имам около 500 книги вкъщи, всяка от които около кило и половина. Днес трябва да занеса 30 килограма", смее се Боришев.

И е доволен. Защото е и готово, и хубаво. "Явно хората мислят по някакъв начин. Голяма част от тези хора, които ме подкрепиха, са десни. И те не се радват, когато някой ругае Иван Костов или Радан Кънев. А вътре тези неща ги има. Както казахме: няма свещени крави."