Фейсбук страницата "О, спомняте ли си, госпожо" на нашия фотограф Веселин Боришев, която за кратко време заживя собствен живот и спокойно може да бъде причислена към категорията "култова", е напът да бъде изтрита от администраторите на социалната мрежа.

Страницата, в която Боришев публикува снимки от близкото и далечното минало, предимно на политически лица и лица, емблематични за прехода, като паралел с днешните събития, в които те участват, е била счетена за нарушаваща правилата на Facebook. Авторът й е получил следното предупредително съобщение:

"Страницата ви е застрашена от депубликуване и има намалено разпространение и други ограничения заради системни нарушения на стандартите на общността."

Една от причините за предупреждението е публикувана отдавна снимка на премиера Бойко Борисов, който през 2011 г. Боришев е заснел как сади дърво. Авторът е добавил текст от себе си - на немски - "Трудът освобождава". Препратката е ясна - тя е от изказването на премиера отпреди месец, когато при една от поредните си обиколки по обекти в страната, излъчвани на живо в личния му профил, заяви: "Работата носи свобода", за което бе критикуван. Проблемът е, че това е надпис на входа на концентрационния лагер "Аушвиц" и алгоритмите на Facebook вероятно са го уловили като нацистки лозунг и в страницата на Боришев.

Той обаче разказва, че е докладван общо 16 пъти - тоест от "доброжелатели". Преди няколко седмици пък с него се свързал адвокат на бивша министърка на Борисов, която се била почувствала засегната от нейна снимка в "О, спомняте ли си, госпожо". Той поискал от Боришев да свали публикацията. Боришев погледнал за коя снимка става въпрос, преценил, че тя няма никакво обидно или друго подобно съдържание, и отказал да я свали. След което адвокатът обявил, че ексминистърката ще си търси правата в съда.

Но най-големият проблем за Боришев е, че след няколко дни излиза книгата му - проект по "О, спомняте ли си, госпожо".

"Имам 200 души дарители за проекта, с които съм контактувал само чрез страницата и на които трябва да изпратя книга. Затова моля да ми пишат или да ми се обадят, за да се свържа с тях", призовава фотографът, като е оставил имейла си и мобилния си телефон на все още незаличената страница.