От 31 декември т.г. България започва да получава природен газ от Азербайджан. Съгласно подписания договор на „Булгаргаз“ с азербайджанската нефтена компания SOCAR в страната ни ще се доставят 1 млрд. куб. м природен газ годишно от находището "Шах Дениз 2" за срок от 25 години. 

С това се похвали Министерският съвет днес, след заседанието си, в съобщение от пресцентъра на институцията. Премиерът Бойко Борисов пусна и кратко видео с речта си по темата по време на министерската сбирка.

От съобщението днес става ясно, че от януари до октомври 2021 г. входната точна за газа ще е при Кулата, откъдето има връзка между газопровода TAП и гръцката газопреносна система. Количествата синьо гориво иначе трябваше да идват чрез Междусистемната газова връзка Гърция – България, която обаче още е в строеж. Оправданието за забавянето на работата в момента е пандемията от коронавирус, но самият проект е на 10 години и трябваше досега да е готов няколко пъти - според предишни изявления на правителствени представители. 

Припомняме, че договорът на "Булгаргаз" с азербайджанската компания SOCAR е подписан през 2013 г., като първите доставки се очакваха през 2019 г. Договорът е за 1 млрд. куб. м годишно за 25 години. 

„Гарантираме, че на 1 януари следващата година имаме вече не само диверсификация, а и доставки на азерски газ, който влиза на територията на България през Гърция. На 1.01 2021 г. ще посрещнем азерския газ, за който толкова поколения политици говориха с Азербайджан. Правителството на "Обединени патриоти" и ГЕРБ работи добре и даде тази възможност за пълна диверсификация“, заяви Борисов.

Според енерийната министърка Теменужка Петкова договорът е изключително важен за диверсификацията на доставките на природен газ.

Това, което не става ясно от съобщението, е каква ще е цената на газа и дали смяната на точката на вход води до такси. През пролетта на тази година "Булгаргаз" търсеше банкова гаранция от над 109 млн. долара за гарантиране на плащанията по договора за газа. Тогава директорът на „Булгаргаз“ Николай Павлов заяви, че България ще започне предоговаряне на цената и на азерския газ, чийто внос към онзи момент трябваше да започне през октомври т.г. - чрез връзката с Гърция, която не е готова. А предоговаряне на цената се искаше заради обвързването й с петролните деривати и горивото, което оскъпява. 

Агенция "Интерфакс" пък съобщи преди ден, че Сърбия е получила първи доставки на руски газ по втората тръба на "Турски поток", която премиерът Борисов нарича "Балкански поток" на територията на България. Строителството трябваше да завърши у нас на 15 декември и според информацията това е факт, но все още тече приемане на самия обект.