Протестите не успяха да постигнат своите цели - оставка на правителството и главния прокурор, но преобърнаха политическия дух против Бойко Борисов. Това заяви пред бТВ политологът проф. Евгений Дайнов.

"Това лято беше преобръщането на политическия дух в България против Бойко Борисов. Това е част от политическия процес, който води до избори", заяви той.

И допълни, че недоволството е преподредило политическата система, защото на всички е станало ясно - включително в Европа и САЩ - кой управлява България. 

Според проф. Дайнов ГЕРБ не би трябвало да спечели следващите избори, но това не е сигурно.

"Покрай тези кризи и македонската истерия, която развърта нашето любимо правителство, аз допускам всичко. Не би трябвало Бойко Борисов да може да спечели изборите. Ако завъртят още една такава история от типа "Македония е наша", нямам представа", коментира Дайнов.

Според него има резервен вариант за правителство и той е ГЕРБ на власт, но без Бойко Борисов като премиер.

"Той няма действително да бъде без Борисов", поясни обаче Дайнов.

И допълни, че лидерът на ГЕРБ ще управлява задкулисно дори ако си стои в Банкя.

Относно останалите партии, които се борят за място в парламента, политологът коментира, че новият парламент ще бъде шарен.

"Партиите, които не са в парламента, по един естествен път ще направят анти-ГЕРБ коалиция", коментира Дайнов.

Той обаче уточни, че подобна коалиция най-вероятно ще има само при определени гласувания. И е важно колко точно мандата ще имат тези партии.

Попитан дали президентът Румен Радев ще спечели втори мандат, Дайнов отговори, че това е под въпрос.

"Ако той се изпокара с БСП, каквито сигнали има, може да не спечели", коментира Дайнов.