ЦСКА-София победи "Левски" с 1:0 в отложен мач от Първа лига, игран без публика на националния стадион. "Червените" изпращат годината с победа, за разлика от своя съперник.

Али Соу отбеляза впечатляващ гол в 20-ата минута, като тръгна с топката почти от центъра, а вратарят Николай Михайлов не се намеси и бе прехвърлен, тъй като бе паднал на тревата.

В 33-тата Михайлов спаси дузпа, изпълнена лошо от Тиаго Родригеш. Съдията Никола Попов имаше колебания при отсъждането и видеоповторенията показаха, че нарушението е извършено на линията.

Дузпата

В 74-ата "червените" останаха с човек по-малко заради втори жълт и червен картон на Амос Юга, който можеше да бъде изгонен и по-рано.

Това са акцентите в мача - неособено впечатляващ, нервен и накъсан, с малко футбол и неубедително съдийство. 

Фенове на "Левски" пуснаха дрон на стадиона с провокативно към ЦСКА-София знаме.

"Левски" излезе в дербито с малко точки, доста несполуки напоследък и без много основни единици заради контузии и наказания. Това бе причината сред 11-те да започнат двама юноши - Георги Александров (пълен дебютант) и Мартин Петков.

Тимът на Славиша Стоянович се опита, но ако през второто полувреме се справи в дефанзивен план, не успя да направи почти нищо смислено в атака.

ЦСКА-София беше абсолютен фаворит, предвид мястото в класирането, моментната форма и избора на играчи, но спечели едва-едва, а в края трябваше да се брани, макар и да не бе притиснат сериозно. До последно опитваше и да атакува.

В добавеното време вратарят Густаво Бусато направи спасяване след удар с глава на Насиру Мохамед - това бе най-доброто положение на "Левски" за целия двубой.

"Червените" съкратиха изоставането си от "Лудогорец" на 3 точки, но в неделя "орлите" приемат "Ботев" (Пловдив) в последния мач за годината.

"Левски" е девети - на 18 точки от "Локомотив" (Пловдив) и ЦСКА-София, които имат равен актив.

Отборът от "Герена" започна мача добре и наглед успяваше да се справи с по-обиграния и мощен опонент. Пред Мартин Райнов се откри възможност след центриране от статично положение, но Бусато се намеси.

Постепенно ЦСКА-София започна да доминира, най-вече печелейки битката в средата на терена. В 19-ата минута Соу излезе сам срещу Михайлов, но стражът го изпревари със сантиметри и изби топката (долу). Малко след това таранът надбяга половината отбор на "Левски" и откри.

Малко след това възможности се откриха пред Амос Юга и Георги Йомов (юноша на "Левски" и внук на Тодор Барзов). Така се стигна и до дузпата, спасена от Михайлов, след като му бе оказана медицинска помощ. Междувременно прехвърчаха искри от нервни изблици, Юга хвана за врата Найденов и получи първия си жълт картон.

През второто полувреме качеството падна още повече. ЦСКА-София заигра по-предпазливо. Бусато изби след рикошет в главата на негов съотборник от центриране на Станислав Иванов.

"Червените" имаха опасни атаки, веднъж Соу се размина с втори гол, а "сините" опитаха да натиснат, но им липсваше самочувствие и ясна идея как да стигнат до гол.

Преди мача "Левски" се раздели със Станислав Иванов, който изигра последния си мач в България (засега) - продаден е на "Чикаго Файър" в САЩ.

А Али Соу, спряган отново за трансфер в чужбина, получи почетна фланелка за своя мач №100 за ЦСКА-София. Увенча го с майсторски победен гол.