Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви, че ще реши дали да одобри ваксината на компанията "Модерна" срещу COVID-19 на 6 януари, няколко дни по-рано от планираното, предадоха информационните агенции, цитирани от БТА. Препаратът се очаква да порлучи "да" от здравните власти в САЩ до края на годината.

Регулаторната агенция на Европейския съюз първоначално заяви, че ще вземе решение на 12 януари, но американската фармацевтична компания е предоставила последния пакет с информация днес, по-рано от очакваното.

"Той съдържа информация, която е конкретно за производството на ваксината за пазара на ЕС", каза ЕМА. 

Това означава, че ваксината на "Модерна" може да бъде втората, която да бъде одобрена в ЕС. Другата седмица се предвижда да бъде обявено решение за ваксината на компаниите "Пфайзер" и "Бионтех". Припомняме, че тя вече се прилага предварително във Великобритания.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви по-рано днес, че  ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" би могла да започне да се използва в ЕС от 27 декември. От тази дата Германия вече обяви, че смята да започне имунизацията на населението си. 

ЕК води преговори с общо 7 фармацевтични гиганта, които работят върху ваксина срещу COVID-19. По-рано днес ЕК приключи проучвателните разговори с фармацевтичното дружество Novavax. Предвижданият договор ще предостави възможност на всички държави членки на ЕС да купят 100 милиона дози, като по-късно ще е възможно да купят още до 100 милиона дози.

България участва в процедурите, водени от ЕК, заедно с всички останали страни членки. У нас неотдавна бе приет общ план за имунизация у нас. Ваксината ще бъде доброволна, безплатна, а първата доставка ще е за 60 000 души. Първи ще бъдат медиците.