Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви, че ще реши дали да одобри ваксината на компанията "Модерна" срещу COVID-19 на 6 януари, няколко дни по-рано от планираното, предадоха информационните агенции, цитирани от БТА. Препаратът се очаква да порлучи "да" от здравните власти в САЩ до края на годината.

Регулаторната агенция на Европейския съюз първоначално заяви, че ще вземе решение на 12 януари, но американската фармацевтична компания е предоставила последния пакет с информация днес, по-рано от очакваното.

"Той съдържа информация, която е конкретно за производството на ваксината за пазара на ЕС", каза ЕМА. 

Това означава, че ваксината на "Модерна" може да бъде втората, която да бъде одобрена в ЕС. Другата седмица се предвижда да бъде обявено решение за ваксината на компаниите "Пфайзер" и "Бионтех". Припомняме, че тя вече се прилага предварително във Великобритания.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви по-рано днес, че  ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" би могла да започне да се използва в ЕС от 27 декември. От тази дата Германия вече обяви, че смята да започне имунизацията на населението си. 

ЕК води преговори с общо 7 фармацевтични гиганта, които работят върху ваксина срещу COVID-19. По-рано днес ЕК приключи проучвателните разговори с фармацевтичното дружество Novavax. Предвижданият договор ще предостави възможност на всички държави членки на ЕС да купят 100 милиона дози, като по-късно ще е възможно да купят още до 100 милиона дози.

България участва в процедурите, водени от ЕК, заедно с всички останали страни членки. У нас неотдавна бе приет общ план за имунизация у нас. Ваксината ще бъде доброволна, безплатна, а първата доставка ще е за 60 000 души. Първи ще бъдат медиците.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.