Германия започва имунизацията с ваксината на „Бионтек“ и Пфайзер" на 27 декември. Населението бе разделено в шест групи по приоритет за защитата. Първи ваксина ще получат хората над 80 години (5,4 милиона души), обитателите на домове за възрастни хора (1 млн. души), медицинският персонал с най-висок риск на зараза - това са работещите в COVID отделения и спешните кабинети, те са около 1 милион души, както и медицинските лица, които са в контакт с най-застрашените - това са работещите в онкологии, в трансплантационни центрове, гледачите на възрастни хора.

Във втората група за имунизация са хората на възраст между 75 и 80 години - 4,1 милиона души, медицинският персонал с втора степен на риск от зараза, хората с дементност, обитателите на домове за хора с психични проблеми, както и работещите в тези домове.

Третата група са хората между 70 и 75 години, обитателите на приюти за бездомни и на бежански домове, персоналът в тези домове, пациенти с рискови заболявания, техните близки, преките контакти на бременни жени, медицинският персонал със среден риск от заразяване, работещите в здравните инспекции.

В четвъртата група за ваксиниране влиза останалият медицински персонал, хората на възраст между 65 и 70 години, болните с не толкова висок риск от зараза и техните преки контакти, възпитатели в детските градини, както и сезонните работници - например в месопреработването или парниците.

Петата група се състои от хората на възраст между 60 и 65 години, както и служителите на ключови мества в държавни институции, заетите в търговията на дребно, армията, пожарникарите, полицията, работещите в градския транспорт и сметоизвозването.

И в шестата група ще се ваксинират всички останали живеещи в Германия. Това са около 45 милиона души. Няма да бъдат ваксинирани на този етап децата, бременните, както и хората с някои видове рак, заболявания на имунната система (но не СПИН, хора с тази болест са тествани и понасят добре ваксината), заболявания, увреждащи кръвосъсирването. Причината те да не подлежат на ваксинация е, че все още не са правени тестове на представители на тези групи.

Деца по принцип не се ваксинират с нови ваксини от етични съображения, изчаква се първо анализ на данните от масово ваксиниране на възрастните.