Швейцарската прокуратура завежда дело срещу „Креди Сюис“ заради отказ от сътрудничество по случая с Евелин Банев-Брендо.

Банката е обвинена, че „не е предприела всички необходими и възможни организацонни мерки, за да предотврати прането на пари на криминални банди“.

Прокуратурата повдига и друго обвинение срещу една бивша служителка на банката, която е отговаряла за подозрителни клиенти, както и на двама души, членове на престъпна организация.

Разследването по този случай трае вече години. В центъра му е Брендо, който е съден в България като водач на престъпна организация. Кланът му е внасял в Европа тонове кокаин от Южна Америка. Брендо е осъден вече в множество европейски държави.

Парите са внасяни в швейцарската банка, смята прокуратурата на конфедерацията. Те са използвани за покупки на имоти в България и Швейцария, като така част от тях са били изпрани.

„Най-вече в периода юни-септември 2007 година бандата се е занимавала с това да укрие парите си от наркотрафик и да се изплъзне от правораздаването“, пише в съобщение на прокуратурата.

„Креди Сюис“ отхвърля обвинението за липса на добра организация. Засега я заплашват 5 милиона франка глоба.