Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Асоциацията на европейските журналисти в България изпрати отворено писмо до председателя на групата на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер заради "недопустимото поведение" на българския евродепутат Александър Йорданов (СДС/ГЕРБ/ЕНП) спрямо журналистката от Българското национално радио Силвия Великова.

От АЕЖ се надяват, че "тези действия на представител на ЕНП няма да останат незабелязани и несанкционирани от ръководството на партията". От журналистическата организация посочват също така, че "когато става дума за представител на управляващата коалиция, както е в конкретния случай, подобно поведение може да се приеме и като опит за натиск и призив към институциите въпросният журналист да бъде подложен на репресия".

Както Клуб Z писа, след интервю за предаването, което Великова води - "Политически НЕкоректно", Йорданов написа два коментара в профила си във фейсбук, посветени на нея, като я определя като "махленска клюкарка", която му задавала "тъпи въпроси", стъпвала на "опорни точици", които повтаряла "като развален грамофон".

Всеки, който е слушал разговора, може да установи, че на евродепутата не му се харесват въпросите за състоянието на Съюза на демократичните сили към днешна дата, за електоралната му тежест без партньорството с ГЕРБ, за собственото му поставяне в съвместната листа за Европейския парламент и др. Вместо отговори Йорданов обръща интервюто на монолог. В един момент дори обвинява персонално журналистката, че била искала предсрочни избори - твърдение, базирано на неясно какво. Последва мигновена реакция на колегите на Великова в "Хоризонт", които излязоха със специална декларация. А Йорданов изтри публикациите си.

"Недопустимо е, когато политикът не може да се справи със зададените му въпроси и да им отговори по същество, без да се компрометира, да напада с обиди журналиста, който му ги задава", посочват от АЕЖ в посмото до Вебер.

Ето пълния му текст:

Уважаеми г-н Вебер,

Обръщаме се към Вас заради недопустимо поведение на българския евродепутат Александър Йорданов. Г-н Йорданов си е позволил да отправи необосновани нападки и обиди към уважаваната журналистка от Българското национално радио Силвия Великова.

Очевидно подразнен от въпросите, който Великова му е задала в предаването си “Политически НЕкоректно” на  6 декември, Йорданов е написал в социалната мрежа Фейсбук коментар, който смятаме за крайно недостоен.

Въпреки, че европейският депутат е изтрил този коментар от своя профил, много медии регистрираха и публикуваха скрийншотове от текста, в който той прави директни обидни квалификации на въпросите и на личността на водещата в опит да омаловажи остро поставените политически теми за интервюто.  

Скрийншот на една от публикациите на Александър Йорданов срещу Силвия Великова. Той впоследствие изтри статусите си.

Известно е, че работата на журналистите е да задават въпроси, а на политиците – да отговарят на тях. Отговорността, която журналистите имат пред обществото, изисква от тях да поставят трудни и важни въпроси, за да могат избирателите да си дадат сметка доколко даден политик оправдава доверието им.

Недопустимо е, когато политикът не може да се справи със зададените му въпроси и да им отговори по същество, без да се компрометира, да напада с обиди журналиста, който му ги задава. 

А когато става дума за представител на управляващата коалиция, както е в конкретния случай, подобно поведение може да се приеме и като опит за натиск и призив към институциите въпросният журналист да бъде подложен на репресия. 

Припомняме, че това не е първият случай, когато журналистката Силвия Великова е обект на подобно отношение. През миналата година тя бе свалена от ефир от предишното ръководство на радиото, което се опита да ѝ попречи да отразява спорната процедура по избор на главен прокурор. Свалянето от ефир на Великова доведе до протести, широка международна реакция и безпрецедентна криза в радиото, завършила със смяната на генералния директор.

Надяваме се, че тези действия на представител на ЕНП няма да останат незабелязани и несанкционирани от ръководството на партията.

Коментари

В България АЕЖ налагат

В България АЕЖ налагат диктатура,те са недосегаеми,за мнението на хора за журналистите им! Явно са решили че,никой няма право да има мнение различно за тях,какво остава пък да го изказва на глас.

Силвия Великова e...

Петър Волгин... :)
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

"Моля другарко Петьо пък ме

"Моля другарко Петьо пък ме щвъка по ухото!" Простотии без край.
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

жалко

подло и нахално човече. Есенция от политическото падение на СДС.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.