Гражданската платформа на бившия омбудсман и бивш депутат от БСП Мая Манолова - "Изправи се.БГ", и Отровното трио предстои да подпишат споразумение за "общо явяване на предстоящите избори с цел прекратяване на едноличния режим на управление".

Постигнато е принципно съгласие за това, съобщиха от Триото в състав Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков днес. 

След оповестяването на възможна най-ранна дата за провеждане на парламентарните избори от президента - 28 март - „Отровното трио и гражданите“ продължи още по-интензивно неофициалните разговори с демократичните сили и сдружения за предстоящия вот, съобщиха още оттам.

"Наша основна цел остава продължаването на протестите и свалянето от власт на правителството на Бойко Борисов. Можем спокойно да заявим, че нараства готовността за взаимодействие по гарантиране на честността на изборите и осигуряването на независимо наблюдение, за да бъде опазено правото на всеки български гражданин да гласува свободно", казват оттам.

Триото заявява, че продължава да търси вариант, "носещ политически израз на общия ни протест срещу системата".

"Затова ще продължим да работим за разбирателство и вратите ще останат отворени не само като предизборен модел, а като трайно желание за общи действия, които да поставят България обратно на основите на демокрацията, законността и модерното икономическо развитие."

Как точно ще се случи явяването на парламентарния вот предстои да се уточни. Припомняме, че по закон за вот могат да се регистрират само партии, коалиции от партии или инициативни комитети за независими кандидати за депутати в определен избирателен район (досега независим кандидат за депутат никога не е бил избиран дори когато Слави Трифонов направи опит с регистрацията на такъв във Варна преди години - б.р.).

По всяка вероятност гражданското обединение ще ползва съдебната регистрация на съществуваща партия. Около "Изправи се.БГ", което няма да става партия, както Манолова декларира, гравитира и "Движение България на гражданите" начело с Димитър Делчев (това е партията, основана от Меглена Кунева, която бе част от Реформаторския блок - б.р.), както и други извънпарламентарни формации.