Една от големите звезди на Националната баскетболна асоциация - гъркът Янис Адетокумбо, подписа нов договор с клуба си "Милуоки Бъкс" на стойност 228,2 милиона долара.

Контрактът е за пет години и е рекорден в историята на лигата, информира ESPN.

Адетокумбо, което е на 26 г. и е роден в Атина в семейството на нигерийски емигранти, задмина Джеймс Хардън. През 2017 г. гардът сключи контракт с "Хюстън Рокитс",  носещ му $228 млн.

"Това е моят град, моят дом, заяви Адетокумбо. - Благословен съм, че ще бъда част от "Милуоки Бъкс" в следващите пет години. Нека осмислим тези години, шоуто продължава, да му се насладим."

Адетокумбо беше изтеглен под номер 15 от "Бъкс" в избора за новобранци на НБА през 2013 г. Следващата година щеше да стане свободен агент.

Тимът от Милуоки завърши редовния сезон с най-добър баланс в лигата и като номер 1 в Източната конференция. На полуфинал обаче беше отстранен от финалиста за титлата "Маями Хийт" (победен от "Лос Анджелис Лейкърс").

Янис Адетокумбо за втори пореден сезон беше избран за Най-полезен играч (MVP) в НБА. Той спечели и наградата за Най-добър защитник, така се нареди до Майкъл Джордан и Хакийм Олайджуон. Тримата са единствените, получавали двете отличия в един шампионат.

Когато през 2017 г. Хардън преподписа с "Рокитс", той имаше още две години от предишния за 59 милиона, към които прибави $169 млн. от новия за четири сезона.

Средната годишна заплата на Адетокумбо е 45,6 млн. Така той поставя още един рекорд и задминава Ръсел Уестбрук - с предишния му отбор "Оклахома Сити Тъндър". Тогава Уестбрук заработваше по 41,4 млн. на сезон.

Новият сезон в НБА започва на 22 декември. Заради пандемията, довела до късен край на предишния, приключващият догодина ще е съкратен - по 72 мача в редовния сезон вместо 86.