Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона в Европарламента отново кани български представители на изслушване на 17 декември.

Това заяви в предаването "Алтернативата“ по TV1 евродепутатката от БСП и групата на социалистите Елена Йончева.

Пред Клуб Z тя уточни, че става дума за вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева и правосъдния министър Десислава Ахладова.

Двете бяха на предишното изслушване на 28 август. Тогава групата бе поканила премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев . Те обаче не се явиха и изпратиха Захариева и Ахладова, която тогава бе зам.-министърът на правосъдието.

Елена Йончева е единственият български представител в 14-членната мониторингова група към Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи в ЕП. Тя се оглавява от София ин 'т Велд – либерал от Нидерландия.

Според групата изслушването на 28 август не е било удовлетворително. Затова в България са били пратени допълнителни писмени въпроси. Мониторинговата група не е доволна от отговорите на българските представители и отново ги кани на следващото заседание на 17 декември. Поканени са Захариева и Ахладова, тъй като те са били изслушани.