Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министерства и частни корпорации в САЩ усилено повишават сигурността на системите си след разкрития за висококвалифициран и дълго протичал кибершпионаж, в който са заподозрени руски хакери, предава днес Асошиейтед прес.

Пълният размер на щетите е още неясен, но потенциалната заплаха е била достатъчна за Министерствотo на вътрешната сигурност да нареди на всички федерални агенции да премахнат компрометирания софтуер за управление на мрежите. Очаква се хиляди компании да направят същото.

Поразителното в операцията е потенциалният ѝ обхват, както и начинът, по който извършителите са успели да пробият киберзащитите и да получат достъп до имейли и вътрешни файлове в министерствата на финансите и на търговията, а възможно и в други ведомства.

 
АП цитира неназован правителствен източник, според който заподозрени за атаката са руски хакери. "Вашингтон пост", също позовавайки се на анонимни източници пише, че подозренията падат върху групата руски хакери, известни под псевдонимите АРТ29 или Cozy Bear. За тях се смята, че работят за руското външно разузнаване.
 
За пробива се разбра, след като фирмата за киберсигурност Fire Eye съобщи, че е хакната и предупреди застрашени правителства и компании. Подобни предупреждения отправиха агенциите за киберсигурност на Великобритания и Ирландия, съобщава АП. Според Fire Eye жертви на шпионажа са "десетки много важни цели".
 
Хакерите са успели да вкарат шпионски софтуер в актуализация на Solar Winds, широко използвана програма за защита на мрежите, която сега държавни агенции и фирми масово подменят. Стотици хиляди компании в света, включително 500-те най-големи корпорации в САЩ, класирани ежегодно от сп. "Форчън", както и американските държавни агенции използват програмата, посочва АП. Въпреки че компанията производителка на Solar Winds прецени, че системите на 18 000 нейни клиенти са заразени от зловредния софтуер, в повечето случаи той не се е активирал, добавя агенцията. Но там, където е бил активиран, хакерите са могли да влязат в ролята на системни администратори и да получат пълен достъп до инфектираните мрежи.
 
SolarWinds каза, че клиентите ѝ включват пет клона на американските военни, министерствата на отбраната и на външните работи, космическата агенция НАСА, Агенцията за национална сигурност, Министерството на правосъдието и Белия дом заедно с най-големите фирми в телекомуникациите и счетоводството в САЩ. 

Коментари

Руснаците никога не са разчитали на собствени конструктори

Всичко, което изработват е крадено. Камиони, леки коли, оръжие, ракети, та дори атомната бомба е лява ръка в десен джоб.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.