Таксиметрови шофьори излизат във вторник на национален протест, който ще се проведе пред сградите на общините. Акцията е организирана от Федерация на таксиметровите водачи и превозвачи в България и ще се проведе по обяд. А поводът: липсата на реакция от страна на изпълнителната власт и Столичната община. 

Преди близо три седмици таксиметровите шофьори поискаха актуализиране на тарифите за таксиметров превоз (начална 2.10 лв., дневна: 1.30 лв./км, нощна: 1.50 лв./км, повикване: 2.10 лв., престой 0.42 лв./мин.). Освен това те настояха и за премахване на патентния данък за 2021 г., както и забрана на приложения за споделено пътуване, приравняване към обществения градски транспорт, обезопасяване с паник бутон.

Таксиметрови шофьори предложиха преди три седмици компаниите, за които работят да им направят отстъпки от лизинга за автомобилите им, а таксите, които плащат да се намалят за три месеца. В замяна на това те щели за същия период да возят безплатно лекари, учители и духовници.

Те поискаха и банките да предложат отстъпки по кредитите на таксиметровите компании в същия размер и срок и Българската банка за развитие да ги компенсира в размер пропуснатите ползи за периода.

Според браншовата таксиметрова организация все още никой не се е свързал с тях. Утре се очаква протестът в София да премине през три лъча - по бул. "Цариградско шосе", от жк "Левски" и от жк "Западен парк".

Протестът на таксиметровите шофьори във вторник не е първият в края на тази година. Преди дни представители на таксиметрови бранш излязоха на демонстрации пред парламента и Министерския съвет, където се стигна до напрежение с активисти от антиправителствените протести.