Държавната хазна ще поеме част от дължимия към общините данък за таксиметровите шофьори. Това съобщи министърът на транспорта Росен Желязков. Идеята е така да се помогне на бранша в условията на икономическа криза.

За да бъде приложена мярката обаче, трябва да се мине през разговори с общините, които реално определят размера на специалния налог. Минималната сума в страната е около 300 лв. на кола, а максималната - до 1000 лв. София например е една от общините с най-висок данък за таксиметровите шофьори и той достига до близо 850 лв. на година. 

Желязков даде пример за евентуалната помощна сума именно със София. По думите му ще се прихване разликата между 300 и 850 лв., тоест намалението ще бъде в размер на цели 550 лв. 

Парите обаче няма да отиват в ръцете на шофьорите, а ще бъдат преведени от бюджета към общините, които просто ще изискват по-малко плащане от собствениците. 

Междувременно Желязков е успял да се споразумее и с автоинструктурите, които трябваше да протестират днес заради промени в Наредба 37, определяща условията и реда за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност. 

До конкретни решения не се е стигнало, каза пред БНР Тренадафил Маринов от Българския автоинструкторски съюз, но все пак имало разбиране от страна на министерството. 

Браншът обаче остава в протестна готовност, ако промените все пак бъдат придвижени към гласуване.

Припомняме, че според инструкторите проблемните текстове в новата наредба са няколко. Като начало идеята е всяка автошкола да се регистрира като търговски обект. След това се предлага учебните коли да са собственост на фирмата, а всички преподаватели да са подписали трудов договор. Според Съюза на преподавателите на авто-мото подготовка обаче промените са, меко казано, нелогични и неадекватни. 

"Ние не сме продавачи на пуканки, на банички или на нещо друго, за да имаме търговска регистрация. Изискването на автомобилите да бъдат собственост на учебния център е непосилно - много инструктори обучават курсистите на личните си коли, за което си имат договор и заплащане", поясни преди време пред националното радио Йонко Иванов - председател на сдружението.