Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

САЩ официално извадиха днес Судан от списъка си със страните, подкрепящи тероризма. Африканската държава фигурираше там от 1993 г., съобщи американското посолство в Хартум, цитирано от Франс прес и БТА.

Преди 45 дни администрацията информира Конгреса, че има намерение да извади Судан от този списък. Периодът на нотифициране изтече и държавният секретар на САЩ подписа документ, с който се анулира дефинирането на Судан като страна, която подкрепя тероризма. Мярката е в сила от днес, се посочва в съобщението.

Това бе очаквана от Хартум стъпка, откакто през април миналата година падна авторитарният президент Омар ал Башир. Смята се, че тя ще даде възможност за съживяване на икономиката на страната, която е в пълен застой.

Включването на Судан в американския черен списък пречеше на други страни да инвестират и търгуват в с тази страна с риск да им бъдат наложени санкции.
Американският президент Доналд Тръмп обяви още на 19 октомври, че Судан ще бъде изтеглен от черния списък. На 23 октомври суданските власти приеха под американски натиск да нормализират отношенията си с Израел, но опровергаха твърденията, че са били обект на американски шантаж.

Едва след това обявено нормализиране администрацията на Тръмп информира Конгреса на 26 октомври, че ще изтегли Судан от черния списък.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.