Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Кремъл е направил втори опит да отрови Алексей Навални, съобщава в заглавие лондонският в. "Съндей таймс", цитиран от БТА.

Изданието извежда в подзаглавие, че руски шпиони са се опитали да убият най-ожесточения критик на Путин със смъртоносния нервнопаралитичен агент "Новичок", преди той да бъде прехвърлен със самолет в Берлин, както разкриват разузнавателни източници.

Изданието твърди, че вторият опит бил предприет докато Навални бил в кома. Тогава, както и при първия опит, руснакът избегнал смъртта благодарение на доза противоотрова от атропин.

Навални се почувства зле по време на вътрешен полет от Сибир за Москва, припомня "Съндей таймс". Изпотен, дезориентиран и изпълнен с чувство за предстояща гибел, той се срива на пътеката между седалките в самолета с думите "Умирам, отровен съм".

Пилотът извършва извънредно кацане в град Омск, където екипът на линейка инжектира на Навални атропин - антидот за отрови. Това може да е спасило живота му.

Но сега вече е известно, че операцията за убийството му не е била приключила, пише "Съндей таймс". След неуспеха на първия опит за отравяне, служители от силите за сигурност правят нов опит, с втора доза отрова.

Предполага се, че тя му е била дадена преди да бъде транспортиран за по-нататъшно лечение в Берлин. Това са разкрили вчера пред британското неделно издание източници от разузнаването.

Британският вестник съобщава, че служители от руските сили за сигурност може да са оказали влияние върху лекаря, който се е грижил за Навални в Омск, и затова той по-късно обяви, че най-големият критик на Путин вероятно страда от метаболитно разстройство, а не от отравяне.

Германски служители по сигурността смятат, че предполагаемите убийци са използвали възможността да извършат второ нападение със смъртоносния нернопаралитичен агент.

Идеята е била Навални да е вече мъртъв при пристигането си в Берлин, пише "Съндей таймс" като цитира свой източник.

И вторият опит обаче се оказва неуспешен и така Навални продължава лечението си в Берлин, а по-късно започва да се възстановява.

Използването на втора доза "Новичок" безспорно увеличава вероятността за убийство, казва Алистеър Хей - преподавател по токсикология на околната среда в университета в Лийдс, цитиран от "Съндей таймс".

Но ако вече е бил "атропиниран", това е противодействало на нервния агент, макар че може да е удължило състоянието на кома. Токсинът се е нуждаел от повече време, за да се разгради в черния дроб, посочва Хей.

Русия отрече всякакво отношение към станалото с Навални, въпреки че както германските разследващи, така и междуправителствената Организация за забрана на химическите оръжия излязоха със съобщения за наличие на "Новичок", припомня "Съндей таймс".

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.