Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Пазарът Улус в Одрин, наричан популярно петъчният пазар, който масово се посещава от българите в уикендите, остава затворен до второ нареждане заради епидемията от коронавирус.

Това съобщава кореспондентът на БТА Нахиде Дениз.

Преди две седмици властите в Одрин предприеха като епидемиологична мярка затваряне на пазара за две седмици поради критичното увеличение на случаите на коронавирус в Одринско в сравнение с първата вълна на епидемията.

Според здравните експерти Одрин е сред най-критичните области в Турция в разпространението на коронавируса.

След като изминаха две седмици, пазарът остава затворен до второ нареждане.

Миналия петък много български граждани пристигнали в Одрин, за да пазаруват, но останали изненадани, че пазарът е затворен, писаха местните медии.

Преди време местни здравни специалисти предупредиха, че напливът от купувачи, главно българи, на пазара в петъчните дни нарушава епидемиологичната мярка за физическа дистанция.

Помощник валията на Одрин Али Уйсал посочи, че пазарите ,магазините и превозните средства са най-рисковите за разпространението на заразата сред хората, поради което се наложило да затворят и най-големия пазар в града, Улус.

Всъщност петъчният пазар в Одрин е важно перо за местните търговци и икономиката на града и областта.

По данни на одринската Търговско-икономическа палата около 4500 клиенти от България посещавали пазара в петъчните дни преди затварянето.

При всяко идване българите купували стоки по за около 150 евро на човек, което прави 675 хиляди евро (около 6,5 милиона турски лири) дневна печалба.

Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи снощи за установени нови 29 136 случая на заразени с COVID-19, от които 5203 болни със симптоми, с което общият брой на заразените в Турция достигна 1 милион и 809 иляди .души.

222 са жертвите на коронавирусав Турция на 12 декември, като общото число на починалите от месец март насам е достигнало 16 199 души.

Здравните власти не съобщават с цифри поотделно състоянието в различните области на страната.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.