Първата ваксинация в САЩ с ваксината, разработена от американската компания "Пфайзер" и германската "Бионтех", ще бъде направена след по-малко от 24 часа. Това обяви американският президент Доналд Тръмп, потвърждавайки информацията за одобрението на ваксината, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано стана известно, че американската Администрация за храните и лекарствата е дала извънредно разрешение за употреба на ваксината в САЩ.

Заводът на "Пфайзър" в Портидж, окръг Каламазу, щата Мичиган. Снимка АП / БТА

Ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" вече има разрешение за употреба във Великобритания, Канада, Бахрейн и Мексико.

Ако бъде дадено разрешение за употреба и на ваксината на "Модерна", САЩ се надяват да ваксинират 20 милиона души до края на 2020 г. Още 30 милиона се планира да бъдат ваксинирани през януари, а 50 милиона - през февруари, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Началникът на президентския кабинет Марк Медоуз вчера е оказал натиск върху ръководителя на федералната Агенция за храните и лекарствата Стивън Хан да даде спешно разрешение за употреба на ваксината срещу коронавирус на "Пфайзер" до края на деня със заплаха от евентуално уволнение, съобщи Асошейтед прес, като се позовава на два източника от американското правителство.

В четвъртък ваксината на "Пфайзер" и на германския й партньор "Бионтех" беше одобрена от комисия от външни експерти на Агенцията за храните и лекарствата.

Агенцията не е длъжна да се съобрази с мнението на външните експерти, но обикновено го прави.

Според един от източниците Медоуз е говорил с Хан по телефона в петък. Другият източник е уточнил, че началникът на кабинета на президента е казал на ръководителя на Агенцията за храните и лекарствата, че постът му е застрашен, ако не бъде дадено извънредно разрешение за употреба преди събота.
Хан е дал да се разбере, че ще каже на регулаторните власти да дадат извънредно разрешение за употреба на ваксината, е казал източникът.

Президентът Доналд Тръмп оказва натиск за бързо одобряване на ваксината и определи днес в туитър Агенцията за храните и лекарствата като "голяма, стара, бавна костенурка". "Дайте проклетите ваксини СЕГА, д-р Хан. Спрете да играете игри и започнете да спасявате животи", написа Тръмп.

Самият Хан опроверга, че разговорът му с Медоуз е протекъл по описания начин.

"Това е невярно представяне на телефонния разговор с началника на кабинета. Агенцията за храните и лекарствата беше призована да продължи да работи с бърз темп по искането на "Пфайзер" и "Бионтех" за извънредно разрешение за употреба. Агенцията е решена да даде това разрешение бързо, както отбелязахме в изявлението си тази сутрин", каза Хан.

Федералното управление за авиация (FAA) съобщи днес, че е одобрило използването на ваксината срещу Ковид-19 на Пфайзер (Pfizer) и Бионтех (BioNTech) от пилоти и авиодиспечери, съобщи Ройтерс.

Американският авиационен регулатор уточни, че пилотите и авиодиспечерите не трябва да летят или да изпълняват задълженията си, свързани със сигурността, 48 часа след ваксинирането.

Управлението посочи, че ще "наблюдава реакцията на пациентите към ваксината на Пфайзер и Бионтех и може да коригира политиката си, за да гарантира безопасността на полетите".

Ваксината ще пристигне на 145 места в САЩ в понеделник сутрин, съобщи генерал Гас Пърна на брифинг. Пърна, който е главен оперативен директор на правителствената програма за разработване, производство и разпространение на ваксината срещу Ковид-19 каза, че ваксината ще бъде доставена от Ю Пи Ес (UPS) и ФедЕкс(FedEx), допълва Асошиейтед прес. Във вторник и сряда тя ще бъде доставена на още 450 места.

По думите на Пърна ваксината ще пристигне в понеделник сутрин, така че здравните работници да могат се ваксинират и да започнат да поставят ваксината на пациенти.

Първата пратка с ваксината ще бъде изпратена утре от фармацевтичния завод в Каламазу, щата Мичиган, съобщи днес Пфайзер пред Си Ен Ен, информира ТАСС.

Ваксината ще се произвежда в три избрани завода в САЩ - в Сент Луис (щата Мисури), в Андовер (Масачузетс) и в Каламазу. При необходимост компанията е готова да задейства предприятията си в щата Уисконсин и в Белгия.