С началото на ваксинациите срещу COVID-19 във Великобритания, с даването на одобрение от американската Агенция по лекарствата и храните, и предстоящите имунизации, които се очакват в цял свят в началото на 2021 г., антиваксърите се активизираха и разпространяват все по-бомбастични фалшиви новини онлайн.

Една от "най-пресните" твърди че Антъни Фаучи, директорът на щатския Национален институт по алергии и инфекциозни болести и водещият американски експерт по въпросите на пандемията, е обявил, че "ваксината няма да спре инфектираните да заразяват други хора".

При проследяване на тази реплика тя се появява в анонимни американски сайтове, а за източник се обявява интервюто на Фаучи с основателя на фейсбук Марк Зукърбърг. То бе дадено на 30 ноември и в него американският специалист обяснява детайлно как работят първите ваксини, които ще са достъпни - тези на Pfizer/BioNTech и Moderna.

В едночасовото интервю Фаучи никъде не казва нищо подобно - напротив, той подчертава успеха на тези две ваксини, въпреки краткото време, за което са разработени.

"Преди 10 години нямаше технологиите това да стане толкова бързо, обявява Фаучи. - Но сега е възможно, заради напредъка на науката."

Той обективно говори и за възможността ваксината да не е ефикасна за всички.

"Най-ефективна досега е ваксината за дребна шарка - тя има 97-98% ефикасност. При тези нови ваксини, дори 75% успешност би била добра новина", казва специалистът.

Но подчертава, че първоначалните резултати сочат над 90% ефикасност. По пример, даден от Зукърбърг, за възрастна жена, при която ваксината не работи, той отбелязва, че именно това е целта на масовата ваксинация - дори и за някои тя да не проработи, те пак ще са защитени, когато техните близки и приятели се имунизират.

Фаучи и откровено признава, че има минимални рискове за негативни реакции от ваксината. 

"Всяка медицинска интервенция крие рискове. Дори и да пиете аспирин може да е риск, подчертава той. - Но рисковете при тези ваксини са изключително малки."

Той казва и че ще си бие ваксината при първа възможност. И ще я препоръча на близки и приятели.

Разкрива и факта, че оценката на ваксините се прави от независими екипи от специалисти от цял свят - вирусолози и епидемиолози. И подчертава, че дори да се наложи "бууст" - повторно поставяне на ваксината след година, както е при антигрипните ваксини, това не е сериозен проблем.

Възможно ли е човек да заразява други след ваксинация?

Според специалистите - не, защото ваксината предотвратява именно това - инфектирането с вирус. Ако вече сме ваксинирани и тялото ни е имало силен имунен отговор, то е готово да елиминира SARS-CoV-2, когато и да се сблъскаме с него.

Чисто теоритично е възможно да пренасяме вируса по дрехите си, но заразяването на някой друг така е изключително малко вероятно. И няма да има никакво значение, ако мнозинството от хората са ваксинирани.

Както всяка новина, и тази се храни от невежеството на хората, паниката им и готовността да споделят всичко без критична мисъл и оценка. Но в този случай цената за това може да се измерва в загубени човешки животи.

А самото интервю на Фаучи със Зукърбърг е съвсем достъпно - за прверка:

Допълнение: Наш читател ни помогна да открием изказването на д-р Фаучи, което е реалният първоначален източник на фалшивата новина. Той казва:

"Основната цел на ваксината е да предотврати клиничното заболяване, да спре симптоматичното заболяване, не задължително да предотврати инфекцията. Това е втората цел. Основното, което искаш да направиш, е ако хората се инфектират, да спреш разболяването, и да спреш да се разболеят сериозно. Ако ваксината спре и първоначалната инфекция, това би било страхотно. Но това, от което бих бил доволен, както и всичките мои колеги, е да се предотврати клинично разпознаваемото заболяване. Това е основната цел."

Той подчертава, че това значи, че носенето на маски и социалната дистанция е добре да останат като мерки за предотвратяване на инфекцията.