Управляващата коалиция в Полша се сблъска с ново предизвикателство, след като правосъдният министър Збигнев Жобро разкритикува премиера Матеуш Моравецки за решението да приеме компромис за бюджета на Европейския съюз, въпреки че правителствени служители отрекоха коалицията да е заплашена от разпадане, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Полша и Унгария блокираха финансовия пакет заради клауза, обвързваща достъпа до фондове със спазването на върховенството на закона. Снощи обаче двете страни постигнаха споразумение с ЕС.

Жобро, който от месеци призовава за вето върху механизма, определи решението като "грешка".

"Всички заплахи, които лидерите на обединената дясна коалиция обсъждаха напоследък, сега са реални", заяви той във Фейсбук. "Решението за приемане на тази клауза в бюджетния пакет без правно налагани гаранции е грешка", каза Жобро, който е лидер на по-малкия партньор в управляващата коалиция - дясната партия "Солидарна Полша".

По думите му неговата партия ще се събере, за да обсъди по-нататъшни стъпки.

Много консерватори в Полша казват, че механизмът за върховенството на закона може да бъде първа стъпка за принуждаването на страната да приеме политики като гей браковете.

Членове на правителството обаче настояха, че е нормално да има някои разногласия в коалицията, оглавявана от националистическата партия "Право и справедливост", и че многообразието на коалицията е нейна сила.

"Надявам се, че това няма да доведе до каквито и да е ходове в обединената дясна коалиция. Естествено е определени фракции да обсъждат стратегия как да се действа по-нататък", каза началникът на премиерската канцелария Михал Дворчик.

Заместник министър-председателят Ярослав Говин, лидер на центристката партия "Споразумение", която също е част от управляващата коалиция, заяви по-рано през седмицата, че ако не бъде постигнат компромис с ЕС, може да са необходими нови избори в Полша.