Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ваксините срещу коронавирус няма да се облагат с ДДС, реши Народното събрание с бързо приети промени в данъчния закон. Нулевата ставка ДДС ще важи и за доставката на "медицински изделия за инвитро диагностика на COVID-19 (комплекти за тестване), както и за услугите, тясно свързани с такива ваксини и изделия".

Актът е в синхрон с общоевропейската политика по темата. Съветът на ЕС прие изменения в директивата относно общата система на ДДС на 7 декември.

Данъчното облекчение обаче ще важи само за такива медицински изделия, на които е поставена маркировка "СЕ". Това е означението, което показва, че продуктът е в съответствие с приложимите изисквания, определени в законодателството на ЕС. България ще доставя само от ваксините, които получат одобрение от Европейската агенция по лекарствата. Страната ни участва в общоевропейския механизъм за снабдяване с ваксини - тоест Европейската комисия е тази, която сключва договорите от името на държавите членки. При тестовете има договори и с производители, които са от трети страни. 

Идеята на данъчното облекчение е, че от това следва да се намали цената на ваксини и тестове, смятат вносителите на поправката в закона, начело с председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ). Промените в закона минаха без дискусии и с единодушна подкрепа. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.