Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България и ветото, наложено от страната ни върху старта на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС, попадна сред въпросите в дневния ред на комисията по външа политика на Камаратата на представителите в американския Конгрес. На видеоконферетно заседание комисията е обсъдила вчера темата "Балканите. Препоръки за политиката на администрацията на Байдън/Харис". А един от тримата поканени събеседници на конгресмените бе първата жена главен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт. 

Специално към нея въпрос за България задава конгресменът от Демократическата партия Грегъри Мийкс (Ню Йорк). Той директно припомня за наложеното от страната ни вето, което блокира старта на преговорите със Северна Македония, казва, че България поставя под въпрос македонската идентичност и език и пита как бъдещата администрация в Белия дом може да си партнира с Брюксел по начин, по който европейските надежди за страните от Западните Балкани няма да бъдат оставени в чакалнята от съседите им. 

Олбрайт заявява, че въпросът е важен, разказва колко дълго продължава казусът с името на настоящата Северна Македония. И припомня, че по времето, която тя самата е постоянен представител на САЩ в ООН (преди да влезе в президентския екип на Бил Клинтън - б.р.), западната ни съседка е наричана Бивша югославска република Македония и "никой не знаеше за какво говорим". 

"Факт е, че гърците успяха да постигнат разбирателство за името, а това беше толкова трудно изработено, затова мисля, че е трагедия в много различни акпекти, че българите, заради техни си вътрешни причини, взеха това решение. И това трябва да бъде поставено, ако те наистина... как те изпълняват своите ангажименти на страна членка", отговаря Олбрайт.   

Тя не е единствената от събеседниците в комисията по външна политика, която споменава българското вето в контекста на ситуацията за страните от Западните Балкани и бъдещите приоритети на САЩ в региона. Това прави и и Януш Бугайский от Фондация "Джеймстаун", при това в изложението си, а не в резултат на питане от участниците. 

Във втората част от бележките си, след като изброява Русия и Китай като заплаха за региона, назовава Сърбия като сфера на влияние на Москва и говори за това как трябва да има ясно противопоставяне и разобличаване на дезинформацията, корупцията, връзките на руски олигарски с политици на Западните Балкани и т.н., той казва: 

"Вашингтон трябва да обърне специално внимание и на съседни държави, които могат да окажат негативно влияние върху страните от Западните Балкани. В частност България, Унгария и Хърватия. Например ветото на България срещу старта на преговорите с ЕС на Северна Македония мобилизира проруски сили в България и отслаби сигурността на Балканите".  

Припомняме, че от Държавния департамент на САЩ (сега, при администрацията на Тръмп - б.р.), след новината за ветото на България, имаше изразена позиция, че САЩ са разочаровани от случилото се.

"Съединените щати отдавна са твърди поддръжници на присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз и са разочаровани от това, че България блокира този процес, се казваше в позицията. - Ние насърчаваме България и Северна Македония да разрешат неразрешените двустранни въпроси извън процеса за присъединяване към ЕС и да придвижат напред тяхната обща цел за европейско членство на Северна Македония".

Думите на Мадлин Олбрайт можете да чуете във видеото след 1:48:00 от записа. А думите на представителя на Фондация "Джеймстаун" - след 1:12:00.

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Гърците постигнаха своето не

Гърците постигнаха своето не само за името.. 6,10,2020 - " След паметниците на Александър и Филип Македонски, в допълнение към съществуващите надписи още седем паметника на скопския мост "Окото" получиха нови метални плочи с обяснението, че лицата, които представляват, са част от древната елинска история." С което макетата си признаха - КРАДЕМ ИСТОРИЯ.. И що ли на българските паметници из СМР не се поставят таблички с упоменава за причастност към тракийско-българската история? Апропо - понеже ни обвързват и със спиране на Албания.. ЕВНЕР ХОДЖА не е ли бил велик македонец.. Щото няма негов паметник в Скопскио Лувър..
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

Така

Трябва да се подходи като гърците, категорично и ясно. Чужденци да си чуруликат колкото си искат.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

А!!!!!

Ний сме бързи в договорите.. Първо подписваме, после мислим.. Че и побързахме първи да ги признаем като държава. Гърците това си го изковаха и едва след това подписаха Преспанското СПОРАЗУМЕНИЕ.. Не договор.

хахаха

Макетата нали вече са в НАТО,Америка какво я вълнува кой е в ЕС и кой не? А ако толкова много искат,да накарат макетата да признаят че са българи,а не да ги подкрепят в кражбата на история на България!
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

"Трагедия заради вътрешни

"Трагедия заради вътрешни проблеми." Кратко и ясно! За да спасят няколко месеца власт Посеркото от Банкя и Била-Търбух превърнаха един вътрешен проблем в международен с огромни негативни последици за България. А очилатият папагал във външно днес изръси поредното безумие - Проблем бил историческата комисия, коридор №8 и проблемите за българския бизнес, които Македония създава. Да се смееш и плачеш на това гигантско безмозъчно пространство, което сме отгледали в дипломацията. Цял свят му заявява, че от 75 години в цивилизованите общества историята няма нищо общо със съвременната политика - ако е така Германия още да е окопирана, а то продължава да папагали глупостите, които и нашушват Търбуха и Посеркото. А по проблемите с бизнеса, какво да кажат французите за българските "гнили ябълки" и к'во правим с КТБ, "8-те джуджета", Гебрев и Хиполенд? За "коридор №" - Франция и Италия хванали ли се да се душат след като 10 години не могат да се договор за ТЖВ-то/скоростен влак/ между Лион и Милано? Жалко и за малкото интелигентни хора, които останаха в България, защото за всички по света вече това място е обитавано само от туземци, доброволно отказали се да мислят!
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

?

Коцев, като седнеш зад компютера ти е така леко в главата, та спокойно си литваш на крилете на ......
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Доста по-висока е гледната ти

Доста по-висока е гледната ти точка! Засрами ме!
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Също така бих желал да

Също така бих желал да споделя нещо, което е малко извесно в България. От близо 100 години в САЩ има много голяма македонската диаспора в САЩ, много по-голяма от българската - показателно за това е в пъти по-големия брой македонски църкви там в сравнение с българските. За тези години тази диаспора си е извоювала силни позиции не само в Холивуд, бизнеса и търговията, но има и силно лоби в Конгреса на САЩ, т.е. и в политиката. Май, в Българип са забравили какъв беше по произход вицепрезидент на САЩ преди години Спиро Агню/Агнев/. А тази диаспора е изградена не от македонци с българско самосъзнание, а от противното. Затова новината, че американският Конгрес вече се занимава с България е изключително лоша и предвещава тежки последици, за съжаление не само за Посеркото, Търбуха и Невежеството с очилата от външно. Справка - случаят Германия – Северен потк 2, с които Конгесът също се занима!
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Тази вечер Заев произнесе

Тази вечер Заев произнесе безпрецедентно остра реч срещу България, която не е изненада за мислещите след съобщението от вчера, че България влезе в "утата" на американския Конгрес. Само тъпанар - не само в дипломацията, не може да направи връзка между двете събития и за това което съм написал по-горе. Да видим сега Посеркото от Банкя, Търбуха и Окъченото чучело във Външно утре какви ще ги подмърчат. Как не ви е обидно, бе, нормални българи, такива безпросветни некъдърници да ви превръщат в изтривалки за целия свят!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.