Държавата трябва да осигури възможност на всеки български гражданин да се ваксинира. Идеята е обаче да достигнем 70-75% ваксинирани, но никак няма да е лесно. Това обясни по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В момента се изготвят списъци с медицинските специалисти, които имат желание да бъдат ваксинирани.

Има големи разлики между желаещите медици от отделни болници, отделни градове.

"На места интересът е сравнително слаб - 20-30% желаят да се ваксинират, на други - почти 100%", каза Кунчев.

Той си обясни разликата с това, че доста хора биха искали да има повече данни и опит с ваксината, и това ги обяснява. Изследванията сред над 40 000 души обаче дават надеждна информация, смята той.

Страните, където започна имунизацията, ще натрупат опит, а това ще даде допълнителна информация. Медиците, които не желаят да се ваксинират в началото, ще могат да го направят и на по-късен етап.

Очакват се 125 000 дози от ваксината при първата доставка, ще има и втора, трета и четвърта - те ще са по 250 000-300 000 дози през първите месеци на следващата година. Става дума за ваксината на Pfizer. През това време вероятно ще получат разрешение и другите ваксини, обясни още главният държавен здравен инспектор.

Би трябвало да има документ, че даден човек е ваксиниран. ЕК работи в насока за създаването на единен европейски документ и ние да ползваме него, каза главният държавен здравен инспектор.

След новите мерки той отчете намаление със 7,1% на случаите на коронавирусна инфекция за 14-дневен период. Средното намаление за Европа е 7,6 на сто. Според него всичко има смисъл, за да намалее темпът на разпространяване и смъртността.

"Тенденцията е налице, но е много крехка. Аз лично смятам, че не трябва да пропилеем този ресус, който набрахме, с бърза отмяна на всички мерки, тъй като много бързо ще се върнем на предишните позиции", каза Кунчев.

"Можем да изкараме едни нормални празници, със събиране на 10-15 души. Но ако се събираме в огромни компании, резултатът ще го видим на 7-8 януари", предупреди още главният държавен здравен инспектор.

Той предположи, че антигенните тестове ще се приравнят на PCR тестовете, но отбеляза, че самият той не е голям привърженик на това. Обясни, че на пазара има много и различни като качество антигеннни тестове и това ще доведе до разминаване в резултатите.