Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вече не става въпрос дали, а кога ЕС ще отвори преговорната рамка за Северна Македония и Албания, заяви германският министър по европейските въпроси Михаел Рот.

Той говори след видеоконференция с колегите си от страните членки.

Очаквано днес отново не бе дадена зелена светлина за започване на преговори със Скопие и Тирана. Причината е, че България ги блокира, тъй като смята, че Северна Македония не изпълнява изцяло задълженията си по двустранния договор от 2017 г.  А това спъва и Албания, тъй като редица страни от ЕС не искат двете кандидатки да бъдат разделяни.

Има само една страна, която не е съгласна с преговорната рамка, изтъкна Михаел Рот. Макар да не спомена име, той визира България. И само една държава е засегната -  Северна Македония.

Рамката трябва да бъде съгласувана единодушно от всички 27 страни членки на ЕС. Рот заяви, че лично очаква да бъде постигнат пробив до дни.

Ако това не се случи, португалскогто председателство на Съвета на ЕС, което започва на 1 януари 2021 г., се е ангажирало въпросът да бъде решен възможно най-бързо.

„Лично аз съм разочарован от липсата на натредък. Но се надявам нашите партньори в Северна Македония да не бъдат отчаяни. Няма нужда от план Б за перспективите за интеграция“, отговори той на журналистически въпрос има ли начин бившата югославска република да бъде насърчена да продължи реформите си, без да е необходимо да изпълнява българските искания.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.