Поредна кампания срещу България с фалшиви новини залива брюкселските медии от вчера.

Новата опорка е, че заради позицията на българското правителството не само Република Северна Македония, но и Албания няма да започне преговори за членство, тъй като някои държави-членки желаят двете страни да бъдат разглеждани в пакет. От вчера известна пиар агенция в Брюксел прозвънява ключови медии в столицата на Европейския съюз, за да пробута тази теза, която вече широко се разпространява и в близки на вицепремиера Никола Димитров медии, и в Скопие, твърдят дипломати.

Целта: обществото в Албания и албанският фактор в РСМ също да се настрои срещу България. Тази "опорка" се прокрадвала не без помощта на официални лица от Германското председателство на Съвета на ЕС, които вчера пред няколко журналисти в Брюксел са заявили, че преговорната рамка с Албания няма да бъде одобрена, тъй като България спира рамката с РСМ, а редица страни искат двете страни да се разглеждат заедно.

Каква е истината? България също многократно е настоявала двете държави - Република Албания и Република Северна Македония, да се разглеждат заедно, и то в най-трудните времена за Тирана, когато подкрепата на държавите-членки бе фокусирана единствено върху Скопие.

Нееднократно самият Никола Димитров е лобирал за разделяне на двете държави в редица столици, включително и в София, тъй като смята, че Албания бави неговата страна по европейския й път. Всъщност в Съвета на ЕС в момента нито една държава-членка не е възразила срещу одобряването на преговорната рамка с Република Албания.

Има само отделни държави, които са против провеждането на първата междуправителствена конференция с Тирана до края на годината, за разлика от конференцията със Скопие, и техните аргументи нямат нищо общо с българската позиция. Но тя сега ще бъде използвана, за да бъде удобно посочена България за виновник. Всъщност нищо не пречи на Съвета да одобри преговорната рамка с Република Албания, ако Председателството постави този въпрос.

България нееднократно е заявявала, че одобрява преговорната рамка с Република Албания. Паралелно с това в брюкселските медии се лансира още един сюжет, който цели да представи България като държава, която спира разширяването на целия регион.

Предстои посланиците в ЕС и Съветът „Общи въпроси“ да обсъдят традиционните годишни заключения по разширяването, но до момента тяхното поставяне на масата все още се бави, като обяснението пред избрани журналисти отново е, че това се случва заради България, която настоява в текста да се включи следното:

"Съветът припомня важността от прилагането на двустранните договори с Гърция и България. Приложението на тези два важни договора би трябвало да сложи ефективен край на всякакви обвинения, базирани на грешна интерпретация на историята".

Аргументите на България са, че тези изречения са използвани вече в предишните заключения и че всички държави-членки са ги подкрепили. Дипломатически източници заявиха, че страната ни има гъвкава позиция по темата и тази формулировка подлежи на дискусия, тъй като винаги може да се позовем на старите заключения.

Въпреки това обаче все още заключенията по разширяването не са поставени официално за обсъждане, за да останат другите държави-членки с впечатлението, че и по тях има блокада от България. В същото време страната ни няма как да изрази мнението си по текстовете, когато обсъждането не е започнало.