Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Поредна кампания срещу България с фалшиви новини залива брюкселските медии от вчера.

Новата опорка е, че заради позицията на българското правителството не само Република Северна Македония, но и Албания няма да започне преговори за членство, тъй като някои държави-членки желаят двете страни да бъдат разглеждани в пакет. От вчера известна пиар агенция в Брюксел прозвънява ключови медии в столицата на Европейския съюз, за да пробута тази теза, която вече широко се разпространява и в близки на вицепремиера Никола Димитров медии, и в Скопие, твърдят дипломати.

Целта: обществото в Албания и албанският фактор в РСМ също да се настрои срещу България. Тази "опорка" се прокрадвала не без помощта на официални лица от Германското председателство на Съвета на ЕС, които вчера пред няколко журналисти в Брюксел са заявили, че преговорната рамка с Албания няма да бъде одобрена, тъй като България спира рамката с РСМ, а редица страни искат двете страни да се разглеждат заедно.

Каква е истината? България също многократно е настоявала двете държави - Република Албания и Република Северна Македония, да се разглеждат заедно, и то в най-трудните времена за Тирана, когато подкрепата на държавите-членки бе фокусирана единствено върху Скопие.

Нееднократно самият Никола Димитров е лобирал за разделяне на двете държави в редица столици, включително и в София, тъй като смята, че Албания бави неговата страна по европейския й път. Всъщност в Съвета на ЕС в момента нито една държава-членка не е възразила срещу одобряването на преговорната рамка с Република Албания.

Има само отделни държави, които са против провеждането на първата междуправителствена конференция с Тирана до края на годината, за разлика от конференцията със Скопие, и техните аргументи нямат нищо общо с българската позиция. Но тя сега ще бъде използвана, за да бъде удобно посочена България за виновник. Всъщност нищо не пречи на Съвета да одобри преговорната рамка с Република Албания, ако Председателството постави този въпрос.

България нееднократно е заявявала, че одобрява преговорната рамка с Република Албания. Паралелно с това в брюкселските медии се лансира още един сюжет, който цели да представи България като държава, която спира разширяването на целия регион.

Предстои посланиците в ЕС и Съветът „Общи въпроси“ да обсъдят традиционните годишни заключения по разширяването, но до момента тяхното поставяне на масата все още се бави, като обяснението пред избрани журналисти отново е, че това се случва заради България, която настоява в текста да се включи следното:

"Съветът припомня важността от прилагането на двустранните договори с Гърция и България. Приложението на тези два важни договора би трябвало да сложи ефективен край на всякакви обвинения, базирани на грешна интерпретация на историята".

Аргументите на България са, че тези изречения са използвани вече в предишните заключения и че всички държави-членки са ги подкрепили. Дипломатически източници заявиха, че страната ни има гъвкава позиция по темата и тази формулировка подлежи на дискусия, тъй като винаги може да се позовем на старите заключения.

Въпреки това обаче все още заключенията по разширяването не са поставени официално за обсъждане, за да останат другите държави-членки с впечатлението, че и по тях има блокада от България. В същото време страната ни няма как да изрази мнението си по текстовете, когато обсъждането не е започнало.

Коментари

.....

Това са акции на макетата и либералните кръжоци у назе.
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Не зная, кой и за кого, някой

Не зная, кой и за кого, някой е писал горния текст, но явно той не е наясно, че в дипломацията много често нещо верно "де юре" не е верно "де факто", а случаят е точно такъв! При управлението на Борисов "де факто" Блгария няма външна дипломация и във външното и министерство, няма дипломати, които са способни да защитят интересите на страната, а само обслужващ персонал, управляван дистанционно от същата тази персона. Написал съм го още на 17.11.20 като коментар под посоченото по-горе изявление на Захариева "България подкрепя Албания, но не и Северна Македония за ЕС". А той е: "Поредното малоумие на говорещото чучело от външно с цел плакнене на ръчичките, на което всички в Европа само ще му се смея - босо, тъпо и лъжливо. Какво общо има в случая Албания, след като от ЕС многократно, ясно заявиха, че преговорите за присъединяването на Македония и Албания са едно неделимо цяло, както бяха навремето България и Румъния - т.е. щом спираш Македония, значи спираш и Албания!? Явно малоумието в ГЕРБ вече е не е само белег, а и тържествуваща всеобхватност." И всичко това точно така се случи!

Като не знаеш, си трай!

Като не знаеш, си трай! Да, ирония е, че точно тези полЮтици спират сталинистите в похода им към ЕС, но пък е крайно време т. нар. македонци да си седнат на задниците. Иначе фактите, които преиначават, крият или замазват, ще "довеждат" още повече факти и накрая скандалът ще е толкова огромен, че и дЕдо ви Гюнтер ще чуе, нищо че е глух. Колкото до неделимостта на Албания и СРМ, това е доста спорна теза. Да, удобно е, ама двете не са на едно и също стъпало на развитие. Албанците си признават българското малцинство и не ни "дърпат" историята, за да си оправдаят съществуването. Защото държава Албания е имало, докато СРМ е била и остава коминтерновска и на сталинчУ злобна измислица. Проблемът е в болшевизацията на ЕС, която ясно пролича в циничното изказване по отношение на изборите в България на Манфред вебер по време на дебатите за резолюцията на ЕП за територията ни. Били най-голямата партия = болшинство. И т. н., и т. н.. А и ехидната усмивка, че не си дават продукта = бб, както и че пак ще му организират същите избори ... Поколения териториално третирани чисти българи и хора от други етноси са чели проЗтотии, а не история. Но проблемът не сме ние, а тъпотата на т. нар. елит, който счита, че историята се пише от победителите. Такава "история" само променя подробностите, а иначе си остава проблем, който пък заставя мУдреците от "елита" от хилядолетия да правят едни и същи грешки с поосвежен грим. Кой плаща? - Нормалните граждани. Дано този път на СРМ ѝ се размине само с писането на факти в учебниците им по история. Да пишат и говорят на какъвто "език" искат...
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

възможно е

да сме под подозрение, че ще спираме и Албания. Причината- не горе изтъкнатите доводи. Не. В Албания живее българско населене. В Македония обаче ги смятат за македонци, наистина те на практика са териториално и етническо продължение от населението на Македония. Ако стигне въпроса до това население при преговори - ето още един препъни камък за Албания, който именно България може да постави.

Някой да знае защо т. нар.

Някой да знае защо т. нар. прогресивни издания от целия сбор на средства за масова дезинформация и осведомяване, която с връзки /член на ЕС/ все още се крепи поне на 111. място в класациите за нещо, което не е - медии, мълчи за тези нещица? А и "ПолЮтико" доста се е приближил до нашенския маниер на "отразяване"...?

Ся,

Албания я спират Франция, Нидерландия..... заради липса върховенство на правото, нещо техен Конституционен съд..... Ние спираме северомакедонците заради междусъседски проблеми. Това са фактите. А че макетата ще ни плюят и ще горят знамето ни е ясно. Затова ще стоят и чакат докато поумнеят.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.