БНТ ще развива добри междусъседки отношения с македонската обществена телевизия. Това съобщи генералният директор на БНТ Емил Кошлуков в своя профил във фейсбук.

„От името на БНТ ще изпратя писмо до МРТ, с което да предложим на колегите в обществената телевизия в Скопие взаимно сътрудничество. Вярвам, че това е нашата роля, да допринесем за разбирателството чрез общи продукции, чрез съвместни предавания и връзки между нас“, написа Кошлуков. 

Пред Клуб Z Кошлуков припомни, че това е част от концепцията и политиката му като генерален директор „да подобрим и задълбочим отношенията си със съседните държави“. 

„Ние сме прекалено изолирани и знаем много малко за съседите си“, смята той. 

Подобни сътрудничества БНТ вече развива с турските и гръцките обществени медии, уточни Кошлуков. И добави, че Северна Македония, Сърбия и Румъния са следващите държави, с които тенденцията ще продължи.

Теми от тези държави трябва да присъстват по-често и в по-голям обем в БНТ, смята той. А първата стъпка за това е да се създаде механизъм за обмен на текуща информация. 

„Не можем да открием кореспондентски бюра, много е скъпо. Бих искал техните репортери да работят за нас при поискване. Така и нашите да работят за тях. Да си разменяме репортажи, вместо да пращаме хора в командировка и да така да спестим разходи. Аз пращам по мейл три въпроса към Заев или Вучич, те пращат към Бойко Борисов или Томислав Дончев. Ние ги задаваме тук, а те там“, даде за пример Кошлуков. 

Той разказа още, че подобно сътрудничество ще има и в областта на копродукциите. Скоро щели да бъдат подписани документи за развиване на проекти в тази област - с общи бюджети. 

„Ако се съберем българи, гърци и македонци може да направим спокойно сериал за солунските атентатори. С бюджет между трите телевизии“, мечтае Емил Кошлуков. 

А специално за случая с Македония, генералният директор на БНТ смята, че е задължение на двете обществени медии да работят за намаляване на напрежението и омразата между две съседни страни. И то братски, добави той. 

„Защото докато политиците решават политически въпроси, историците обсъждат темите в историята, ние можем да правим културна политика. А тя е филми, предавания, телемостове, участия от студиото в София и в Скопие. И тогава ще започнем да си говорим. Не знам дали е добре или зле. Като се чуеш с някой е по-трудно да го напсуваш лице в лице, отколкото във фейсбук. Знам от опит“, коментира Кошлуков.