Опозиционни демонстранти блокираха днес улици в Ереван, отбелязвайки началото на протестна кампания, след като арменският министър-председател Никол Пашинян пренебрегна техния призив да подаде оставка заради постигнато с Азербайджан споразумение за примирие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Стотици хора скандираха по улиците на столицата "Никол, предател" и "Армения без Никол", отговаряйки на призив на опозицията за протести, след като на обед изтече определеният от нея краен срок за оставка на премиера, без той да се оттегли.

Пашинян, който дойде на власт след мирна революция през май 2018 г., прие постигнато с посредничеството на Русия споразумение за примирие миналия месец, което да сложи край на конфликта между Азербайджан и силите на етническите арменци в района Нагорни Карабах.

Противниците на премиера искат той да подаде оставка заради катастрофалния му според тях подход към конфликта, довел до териториални завоевания за Азербайджан.

Пашинян поема отговорност за изхода от конфликта, но заявява, че сега трябва да обезпечи националната сигурност и да стабилизира Армения. Опозицията казва, че планира да блокира улици в страната и да парализира националната транспортна мрежа, ако е необходимо.

Арменският духовен лидер Карекин Втори заяви, че се е срещнал с Пашинян и го е призовал да подаде оставка, отбелязва Ройтерс. Полицията каза, че е задържала 34 опозиционни активисти, блокирали улици в Ереван и други градове с искане за оттеглянето на премиера, посочва ТАСС.