Серхио Перес ("Рейсинг пойнт") спечели по вълнуващ начин Гран при на Сахир в Бахрейн - второто поредно състезание на същата писта и предпоследно за сезона във Формула 1. Това е първа победа за мексиканеца, а през следващия сезон той няма да кара в надпреварата, тъй като остана без тим.

Втори се нареди Естебан Окон ("Рено"), а трети - Ланс Строл ("Рейсинг пойнт").

Малко след старта се стигна до инцидент между Шарл Льоклер ("Ферари"), Макс Верстапен ("Ред Бул") и Перес, при който първите двама отпаднаха. Нидерландецът се удари в стената. Серхио Перес оцеля, но се озова на последното място, след което си проправи път напред.

Състезанието не бе успешно за "Мерцедес". В отсъствието на заразилия се с коронавируса и карантиниран в хотелска стая Люис Хамилтън Валтери Ботас и заместникът Джордж Ръсел заеха осмото и деветото място.

Финландецът не успя да защити първата си позиция на старта и бе задминат от Ръсел. Тимът им провали и двамата, а имаха и технически проблеми. В 63-тата обиколка Ръсел и Ботас заедно бяха привикани в бокса след излизане на кола за сигурност на пистата заради инцидент с Джак Айткен ("Уилямс"). Отборът обаче обърка гумите, като даде тези за Ботас - на Ръсел. Финландецът бе забавен и се върна на трасето далеч назад. А Ръсел бе извикан отново в бокса след една обиколка за гуми "медиум".

На пистата обаче британецът отново тръгна напред, пак изпревари съотборника си и се залепи зад Перес 13 обиколки преди края. Отново имаше шанс да спечели, но се оказа, че е спукал задна лява гума и пак се озова в бокса. От 15-и все пак стана девети и показа, че с добра кола има потенциал.

Грожан се върна на пистата, за да посети вече бившия си отбор "Хаас".

Вчера стана ясно, че Ромейн Грожан, който катастрофира през миналата седмица и оцеля по чудо на същата писта, няма да стартира другия уикенд в Абу Даби на финала на сезона. До това решение са стигнали лекуващите го лекари, той и тимът на "Хаас". 

Французинът се отърва с леки изгаряния, но въпреки това от съображения за здравето му ще пропусне състезанието. Така поне на този етап Грожан се сбогува с Формула 1. "Хаас" има нов пилотски състав, а Ромейн не подписа с друг отбор.

Мик Шумахер

Един от новите пилоти на "Хаас" - Мик Шумахер, спечели световната титла във Формула 2. Германецът финишира 18-и на "Сахир", но запази аванса си пред Калъм Айлот от 14 т., тъй като британецът завърши 10-и - извън зоната на точките. 

Синът на Михаел Шумахер поведе битка за първите места в началото, но една от гумите му пострада и мина през бокса. Състезанието бе трудно за него, но в края ликуваше. Догодина той ще кара във Формула 1.