Американската компания Apple реши да си спести включването на зареждачка в пакета на новите модели iPhone 12 - но не всички са убедени в твърденията, че това помага на природата.

В Бразилия компанията ще трябва да продава новия си флагман със зареждачката, след като местните регулатори отсъдиха, че това е ключова част от мобилното устройство, и че компанията в Купертино не е доказала по никакъв начин, че решението ще намали пластмасовите отпадъци.

Това беше основен довод на компанията на покойния Стийв Джобс - че след години продаване на iPhone, в света има милиони зареждачки, и включването на такава в пакета е излишно. В подкрепа на това изтъкват факта, че старата електроника, което включва кабели и зарядни, е един от най-големите замърсители с пластмаса на света.

Специалистите отбелязват, че ходът на Apple видно обслужва компанията. Ако те искаха да предпазят природата, а не да спестят пари, щяха да преминат на универсалия стандарт USB-C, който по нищо не отстъпва на техните Lightning кабели. Това щеше да доведе до доста по-голяма свобода за потребителите и би оправдало липсата на зарядно в пакета на смартфона.

Apple ще има възможност да обжалва решението. Не е ясно дали подобни мерки ще се вземат в Европа или други държави по света.