Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

С приятел дебатираме за шансовете на Европа да стане федерация и се сблъсквам с неговия скепсис. Всъщност от днешна гледна точка и през погледа и житието на по-възрастните поколения това изглежда немислимо. Вероятно защото прилагат скоростта на събитията в техния живот към съвремието.

Но това, което не мисля, че всички ние осъзнаваме е скоростта на промяната.

Спомням си в началото на прехода като студент спорих с един от най-ерудираните професори по икономика Тончо Трендафилов ( светла му памет - почина през април тази година) именно за скоростта на промяната. Аз бях убеден, че скоро България ще стане член на ЕС, а той: "Моето момче, ще бъдеш щастлив, ако твоите внуци бъдат един ден европейци".

И наистина, рядко си даваме сметка колко бързо се променят нещата около нас. Само преди 75 години населението на Земята е било 2,5 млрд души, а днес е три пъти повече. Хората са живели по континентите с много слаба връзка помежду си, а днес всички сме в Мрежата. Хиляди години средният темп на икономически растеж на световната икономика е бил около 1%, а след световната война е 4%.

Поколение с поколение не си прилича. Всяко отиващо си поколение установява на колко малко неща може да научи следващото и т.н.

Какво пречи на Европа да бъде едно цяло? Ами, именно историята и традициите, с които е възпитано мисленето на сегашните политици - всички почти родени и възпитани в епохата на Студената война и желязната завеса. Да, историята, традициите , националната култура са изключително важни, но те ще играят все по-малка роля в решенията по политическите въпроси на бъдещето от следващите поколения.

По какво се различава днес едно българче и едно португалче? Говорят еднакво добре английски език, имат сходна компютърна подготовка, слушат една и съща музика, носят едни и същи дрехи. Какво тогава ще пречи на португалчето да живее в България и обратно?

Конвергенцията на животите е толкова силна, че тенденциите за политическа, икономическа и културна уния ще положат основите на федерацията още през следващите 10-20 години. Но най-вече причина ще бъдат опасностите от “хуните” от Юг и Изток, които би трябвало да сплотят европейците.

Или ще преклонят глава, както римляните пред Атила. Защото няма исторически детерминизъм.

Препубликуваме текста от профила на автора във фейсбук с негово съгласие.

 

С приятел дебатираме за шансовете на Европа да стане федерация и се сблъсквам с неговия скепсис. Всъщност от днешна...

Публикувахте от Evgeni Kanev в Вторник, 1 декември 2020 г.

 

Ключови думи

Коментари

Прав е!

Аз самият се убедих в това, след като правех подобни сравнения, но не на основа начин на живот между хората в отделните страни, а на основа разлика между начина на живот между отделните поколения в страната ни. Още помня как живееха баба ми и дядо ми докато ходех при тях през лятото. Животът, а от там и кръгозорът на отделния индивид по онова време се простираше не по далече от най-близкия град (В София нещата бяха малко по-различни), до колкото ги свързваше ежедневния автобус. Интернетът, световните медии, разпространявани чрез радиото и телевизията направиха така, че за нула време мога да разбера как е в Индия или Австралия...примерно.
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Ха-ха-ха-ха!

Разбира се, че ще се обедини Европа и то бързо-бързо. Кой предполагаше преди 5-6 години, че "хуните" ще бъдат посрещнати с "вилкомен". плюшени мечета, блончета и високо запретнати поли на фройлайните по гаровите площди. Никой. Скоро очекваме по градските градинки да опъват жартиерите и на докторите по икономика, обаче гадната Мутра не пуска хуните-обединители при местните амбриажи. Оставка веднага!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.