Поредният опит на управляващите да прокарат изменения в Кодекса на труда, които не се харесват на опозицията, приключи с разпускането на заседанието на Народното събрание поради липса на кворум след само няколко часа работа.

И тази сутрин заседанието започна в 9 ч., както обикновено, благодарение на нововъведението на ГЕРБ и Обединени патриоти - народни представители да се регистрират и онлайн от болниничните стаи или от домовете си, където са поставени под карантина. Събра се кворум - нещо, което на управляващите им е много трудно, след като от началото на есенния сезон опозицията в лицето на БСП и ДПС отказва да се регистрира.

Така набързо народните представители успяха да отметнат точките от утвърдения предварително дневен ред - със закона за ДДС и закона за филмовото изкуство. В последния момент обаче управляващите решиха да добавят като точка и Кодекса на труда, като от БСП оспорват част от текстовете, най-вече увеличаването на извънредния труд от 150 на 300 часа в рамките на една календарна година. Измененията вече бяха обект на спорове в пленарна зала и на процедурни хватки през изминалите седмици и така днес се оказаха извънредна точка - в деня, предвиден и за парламентарен контрол, от 11 ч.

За да парират разглеждането ad hoc на КТ, от левицата възразиха - че управляващите отново искат да "изядат" от времето на контрола (той е фиксирано до 14 ч.) и поискаха поименна проверка за присъстващите депутати. По правило проведе ли се проверка, тя "застoпорява" броя народни представители в този ден и друга не може да се прави. По неписано правило обаче в петък депутатите бързат да си тръгнат към родните места и в залата за контрола остават само тези, които чакат отговори на питанията си към министрите. Т.е. още преди резултата от проверката бе ясно, че кворум едва ли ще има. Това ядоса председателката на парламента Цвета Караянчева, която подхвърли, че явно опозицията не желае да има парламентарен контрол (макар и орязан откъм време) и започна проверката. Караянчева дори посочи, че вече знаела наизуст имената на всичките 240 народни представители (защото всеки ден й се налага да "застопорява" кворума изчитайки ги). 

И започна дежурното броене, в т.ч. на "тела" (по зам.-председателя на НС Валери Симеонов). Караянчева отмяташе и представителите на БСП, които е мернала в залата, въпреки че те многократно са заявявали, че не така се изразява волята на народен представител да участва ли в поименната проверка или не. Отмяташе също така депутати от управляващото мнозинство, които не присъстват телом в залата, но за които знаела, че ще се появят. После се обърна и към поставените под карантина депутати от ГЕРБ и ОП, сред които е и Анна Аклександрова. Както е известно, Александрова трябваше да осигурява кворум за съпартийците си от болничното легло, с поставена кислородна маска. Председателката направи това, след като от БСП възразиха, че е преброена като присъстваща, без да е заявила това от тв екрана в залата. И се възмути - как не ги било срам от опозицията хора в болнични легла да им осигурявали кворума, за да имали те парламентарен контрол. Въпреки цялото броене, оказа се, че присъстват 118 народни представители при нужни за кворума 121.

"Надявам се от БСП да са доволни. И от ДПС, също така, които не присъстват в залата", заяви Караянчева и разпусна депутатите.