Избраният за президент на САЩ Джо Байдън заяви, че е важно президентът Доналд Тръмп да присъства на церемонията му по встъпване в длъжност само от гледна точка на това, че така ще бъде демонстрирана решимостта на страната да има мирен властови преход между политически опоненти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Байдън каза това в интервю за телевизия Си Ен Ен.

Помощници на Доналд Тръмп изразиха скептицизъм, че той ще присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Байдън на 20 януари.
Тръмп продължава да твърди, че е спечелил президентските избори и че на изборите е имало измами, отбелязва Асошиейтед прес.

"Решението си е изцяло негово. Лично за мен няма никакво значение, но мисля, че има значение за страната", изтъкна Байдън.

Демократът изрази съжалението си, че Тръмп отказва да приеме загубата си на изборите и каза, че се надява републиканецът да присъства на церемонията му по встъпване в длъжност, за да даде пример на останалите страни по света за това как протича демократичният процес.

Байдън заяви, че е получил поздравителни телефонни обаждания от сенатори републиканци, които не са го поздравили публично, за да не се озоват в конфликт с Тръмп.

Байдън коментира и информациите за евентуални планове на Тръмп да помилва себе си и свои съюзници.

"Обезпокоен съм от гледна точка на прецедента, до който би се стигнало, и от това как светът би ни възприемал като страна на законите и справедливостта", изтъкна демократът.

Байдън бе категоричен, че неговото министерство на правосъдието ще бъде независимо и новият министър на правосъдието ще бъде независим при преценката си кого да разследва.

"В нашето правителство няма да видите този подход към помилването, нито ще видите подход за правене на политика чрез туитове", подчерта Байдън.

Избраната за вицепрезидент на САЩ Камала Харис заяви, че всяко решение, което взема министерството на правосъдието, "трябва да бъде базирано на фактите и на закона и да не бъде повлияно от политиката".

Байдън каза и че е помолил доктор Антъни Фаучи да остане главен медицински съветник на Белия дом и да продължи работата си като член на екипа от съветници за борба с пандемията от COVID-19.

Той изтъкна, че е провел разговор с Фаучи, в рамките на който двамата са обсъдили необходимостта от това да бъде вдъхнато доверие сред хората към бъдещата ваксина срещу коронавирус и че "не е необходимо да се затваря икономиката", за да бъде водена борба с вируса.

Байдън каза, че е готов да си направи ваксината публично, за да засили общественото доверие в нея.

Той заяви също, че има намерение да поиска от американските граждани да носят предпазни маски по време на първите сто дни след встъпването му в длъжност като президент, за да може да бъде ограничено разпространението на коронавируса.