Пореден цирк в парламента: председателката Цвета Караянчева (ГЕРБ) предложи - от името на БСП, премиерът Бойко Борисов да се яви и да даде информация по договорите за купуване на ваксини за COVID-19. А от ГЕРБ, плюс партньори, единодушно гласуваха "против". 

Дори лидерката на БСП Корнелия Нинова се зачуди първоначално защо Караянчева говори от името на левицата. "Добра воля" и "имам право по правилник", обясни на няколко пъти председателката на парламента. 

"Добрата воля" катастрофира - съвсем очаквано и по план - в единодушен вот "против" от ГЕРБ, "патриотите" и "Воля", които не допуснаха Бойко Борисов да бъде изслушан. По план - защото от последващите реплики на Караянчева в скандала, който се развихри по темата, ясно си пролича, че и тя не смята, че министър-председателят трябва да се яви в Народното събранние по темата "купуване на ваксини". Въпреки че в дневния ред на институцията е проект за решение, подписано от самия него, с което се иска одобрение на действията на правителството по договорите за купуване на ваксини срещу COVID-19.

След като ГЕРБ отхвърли изслушването, поискано от... ГЕРБ, думата взе Корнелия Нинова. 

"Много добре знаете, че повече от година министър-председателят не е идвал в Народното събрание. България е парламентарна република. Но Бойко Борисов системно и последователно погазва парламентаризма и държавността. Това не е изненада. Днес обаче ситуацията е по-особена. Днес иска от нас да му подпишем празен чек и да ни ползва като индулгенция за подписването на договори.

Не ни пращайте здравния министър, няма нужда от него. Борисов е единственият, който знае последователността за преговорите в ЕК. Само той може да даде обективна информация как са приключили тези преговори, за какви количества ваксини, на каква цена, безплатни, платени. Днес стои много голям държавнически въпрос. Знаете, че обществото е разделено - за и против мерките, за и против ваксините. Единственият начин да дадем спокойствие на гражданите е да им дадем информираност, сигурност, прозрачност", заяви лидерката на БСП.

Обърна се и към самия Борисов с призив: "Елате тук и обяснете на гражданите какво правите!" И заключи, че страхът на премиера, който вече говори само от джипката и по фейсбук, е опасен, а недоверието на хората във властта е най-големият проблем при справянето с коронавируса. 

Тук се намеси шефката на групата на ГЕРБ Данела Дариткова. Не стана ясно защо реши, че декларацията на Нинова от името на групата на левицата противоречи на правилника на парламента. Обвини левицата, че бойкотира парламента (заради отказа на цялата опозиция да помага за събирането на кворум сутрин, което по думите на самия Борисов, докато бе в опозиция, е работа на управляващите), обясни как не премиерът, а здравният министър е този, който трябва да даде информация за ваксините, и накрая заяви по адрес на Нинова заради поредното настояване премиерът да зачете парламентарната република и да отговаря пред депутатите:

"Вашата обсебеност да видите Бойко Борисов тук може да бъде обект на дълго психологическо изследване."

Депутати от левицата един след друг реагираха на случващото се от трибуната, а Караянчева ги "въдворяваше" я с реплики като "приберете си пръста, не размахвайте пръст" по адрес на Драгомир Стойнев, я с постоянно спиране на микрофона, я с призиви към квесторите да накарат някого да си седне на мястото. 

Тъй като това е второто само за ден, а иначе поредното спряно от ГЕРБ изслушване на министър-председателя по която и да те тема, Александър Симов от БСП рече:

"За какво може да отговаря министър-председателят? За Македония - не може, за язовирите - не може, за икономическите мерки на правителството - не може, за ваксините - не може! Кажете по коя тема може? Оказва се, че няма тема, по която министър-председателят е компетентен."

Караянчева го апострофира: "Вие сте отдавна народен представител, трябва да знаете премиерът по какви теми отговаря."

Тъй като сред въпросните теми са "общата политика", но и националната сигурност, социалистът Манол Генов попита на свой ред:

"Изключвате здравеопазването от националната сигурност?!"

А Георги Свиленски затвори дискусията с предложение: 

"Вчера в Плевенско са отменени всички футболни мачове. Да извикаме тогава Бойко Борисов да каже защо се отлагат мачовете в България - по тази тема поне вероятно е компетентен, няма да ни се разсърди..."