Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Здравният министър Костадин Ангелов ще предложи на правителството да се наложат крути мерки срещу коронавируса. Това заяви самият той. Извънредната епидемична обстановка да се удължи до края на март 2021 г. е първата от тях. 

Следва и предложение за затваряне на почти всичко - освен хранителните магазини и аптеките. Училища и университети остават онлайн. Кафенета и ресторанти - да работят само за доставка по домовете. Затварят се магазините, край на спортни и конгресни събития.

Според министъра тези мерки ще дадат резултат за около 3 седмици.

Предложението на здравния министър бе предшествано от последните данни за епидемията, изнесени от главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според тези данни за изминалата седмица са докладвани 23 659 случая, което е нарастване на седмичния брой заболели спрямо предходната седмица със 102,07%.

14-дневната заболеваемост в България (666,5 на 100 000 души) я нарежда на 11-о място сред страните в ЕС. На регионално ниво имаме значителни различия. Продължава ръстът при лицата, приети за болнично лечение, като ежемесечно техният брой нараства с между 20 и 40%. Нараства броят и на лицата, които се нуждаят от интензивно лечение, като към момента техният брой е 6,4% от хоспитализираните и непрекъснато расте.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията 14-дневната заболеваемост от коронавирус вече надхвърля 250 на 100 000 в 86% от държавите в ЕС.

Ето какво точно ще предложи здравният министър, ако приетите от правителството мерки влязат в сила от петък:

- преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси;

- преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, културни и други развлекателни мероприятия, включително частно организирани тържества;

- продължаване на забраната за посещения в дискотеки, пиано барове, нощни барове, бар-клубове;

 - преустановяване на работата на заведенията за хранене и развлечение: ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе-сладкарници, барове и др., като те могат да работят само за доставки на храна по домовете;

- преустановяване на работата на всички нехранителни магазини, включително търговски и големи центрове от типа мол, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи и доставчици на платежни услуги;

- преустановява се провеждането и организирането на вътрешни и външни екскурзии.

Министърът уточни, че няма ограничения в дейността на обществения транспорт.

"Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим – така всеки от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете си. Време е отново да се обединим в името на живота", заяви Ангелов.

Според него се очаква мерките да дадат резултат преди коледните празници - най-рано след 8 дни, тъй като това показва европейската практика. Реално обаче оптимистичният бърз срок е 2 седмици.

"Предложените мерки засягат много сектори от българската икономика и живота на българите. Ще ги внеса на обсъждане в Министерския съвет, Министерският съвет ще вземе решение и аз ще издам заповед. Днес на обсъжданията при премиера докладвахме цялата актуална обстановка в страната. Не сме обмисляли детайли, които касаят работата на всеки един сектор.  Тях предстои да ги обсъждаме с всички секторни министри дума по дума, за да можем да анализираме всеки един детайл", обясни Ангелов.

Той допълни, че именно сега предлага въвеждането на тези мерки, защото това показвал анализът на числата.

Категорчно обаче няма да се връщат КПП-тата около градовете. Според Ангелов тази мярка не е ефикасна, защото вирусът се разпространява дифузно.

След брифинга на НОЩ от Министерския съвет дойде следното съобщение: 

"Министерският съвет ще вземе решение по предложените от Националния оперативен щаб мерки за справяне с коронавируса на следващото си заседание. Представените от НОЩ мерки днес ще бъдат обсъдени сектор по сектор по време на заседанието на кабинета, след което ще бъде взето конкретно решение за прилагането им." 

Коментари

Тъп, по-тъп, здравен министър

Медиционери, сър!
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

ТОЙ, ОЙЙ, ОЙЙЙ, ОЙЙЙЙ:

“ Как не ви е срам, бе? Как не ви е срам!? Как не ви е срам, бе! Няма да бъде затваряна държавата. Напротив. Сега като ръководител се чувствам най-сигурен. Знам к’во е първата седмица, к’во е втората, кога е тежко. Знам, че здравите трябва да работят, заразените да се карантинират, болните веднага да се лекуват…. Имаме ли всичко осигурено за следващите месеци? Имаме. Гладен няма да остава никой. Ваксините почват… (закашля се) прощавайте, да излизат. Февруари, март, април – ше изправа е така държавата (вдига длан нагоре). Не се подвеждайте по лъжците!“ Да сравним справянето на Швеция 192 439 инфектирани и 6 225 починали (при популация малко над 10 милиона) със справянето на дисциплинираната и затваряна Белгия 540 605 инфектирани и 14 839 починали (при популация 11.6 милиона). Института РОБЕРТ КОХ – Приетите тежки мерки не работят! От 2 ноември Германия е в локдаун. Но тази събота – 21,11, заразените за 24 ч. са 22 964 със 500 повече от съботата – 14,11. Ботоксовата му министъркинка: „Ние не налагаме локдаун. Вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете си. Време е отново да се обединим в името на живота. ..“ Лекувайте си се сами .. НИЕ НЕ МОЖЕМ..
Филип Боев's picture
Филип Боев
Филип Боев

Народе ???

Като гледам снимките, си мисля колко много безот-говорност може да понесе нашия народ? Хора, които гледаме и слушаме вече полвин година. Защо още съществува НОЩ, след като през пролетта затвори паркове и градини и създаде ненужни КПП? Сегашния Министър на здравеопазването по какво се различава от предния? Имам пред вид като управленец. Това, че има научна титла не го прави добър управленец. Съществуването на НОЩ парарелно с МЗ, дава възможност за прехвърляне на недоволството на хората. Зад фалшивата загриженост се крие престъпна некомпетентност.

Не мога да повярвам колко

Не мога да повярвам колко много идиоти има по форумите. Прост народ, слаба държава! Най-после някой се нае да предложи правилните мерки за справяне с пандемията (не мутрата от джипката, разбира се), и ще се намерят такива в излишък.
Maria Trifonova's picture
Maria Trifonova
mariatrifonova

Чакай да го приемат утре, че

Чакай да го приемат утре, че нещо си мисля, че бат ти Бойко пак ще е "доброто ченге". Да видим де!

Изиоти!!!!

Завършени идеоти!!!!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.