Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Британският фармацевтичен гигант AstraZeneca съобщи днес, че междинен анализ на клиничните изпитания е показал, че неговата коронавирусна ваксина има средна ефикасност от 70%, предаде Си Ен Би Си.

 
Би Би Си определи резултата от изпитанията  на ваксината AZD1222 като "едновременно триумф и разочарование", след като ваксините на американските Pfizer и Moderna показаха 95% защита от новия коронавирус.
 
Обаче оксфордската инжекция е доста по-евтина и лесна за складиране и транспортиране по целия свят в сравнение с другите две, така че тя ще играе значима роля в борбата с пандемията, ако регулаторите я одобрят.

Би Би Си цитира и "интригуващи данни", които показват, че с подобрения защитата от вируса може да се повиши до 90%.

Изследователите от Оксфорд, които разработиха ваксината за AstraZeneca, са извършили нормално 10-годишния процес за около 10 месеца, отбелязва Би Би Си.

Оксфордската ваксина може да бъде съхранявана до шест месеца в обикновени хладилници при температури от 2 до 8 градуса Целзий. Това означава, че тя може веднага да бъде експедирана по целия свят. AstraZeneca напредва към развиването на производствен капацитет от 3 милиарда дози през 2021 г.

Ваксината се поставя в две дози, което означава че първите 4 милиона дози, които компанията ще предостави на британското правителство до края на тази година, ще стигнат за 2 милиона души от рисковите групи. Обединеното кралство е сключило договор за общо 100 милиона дози.

Според различни оценки досега една доза ще струва между $2 и $4. AstraZeneca обяви предварително, че докато има пандемия, ще продава ваксината по производствена цена, без печалба, като фирмата сама ще прецени кога вече няма пандемия. Тя обяви предварително, че поема $1 милиард за разработката и производството на ваксината, като добави, че може да увеличи цената с 20% за покриване на допълнителни разходи.

В изпитанията са участвали над 20 000 доброволци, половината от тях са били във Великобритания, останалите - в Бразилия.

Имало е 30 случая на COVID-19 при хора, които са получили две дози от ваксината и 101 случая при хора, които са получили фиктивна инжекция.

Когато на доброволците са били бити две високи дози от ваксината, защитата е била 62%, но този дял е нараснал до 90%, когато хората са били инжектирани последователно с ниска и висока доза. Още не е ясно на какво се дължи разликата.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.