"Вярваме, че с добра организация и контрол ще се справим. Няма да налагаме забрани, няма да задължаваме хората, разчитаме на личната отговорност на всеки."

Това написа късно снощи в своя фейсбук профил премиерът Бойко Борисов след срещата на Европейския съвет. Той коментира последните информации за възможното "излизане на пазара" на няколко ваксини против вируса и как ще действа България в тази ситуация. 

По собствените му думи ваксините ще бъдат "доброволни, безплатни, безопасни и сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата". Затова гарантира и Европейската комисия.

"Те ще ни помогнат да се справим с пандемията и да се върнем към нормалния начин на живот. Към момента ЕК е сключила договори за ваксини с 4 компании, подготвят се 2 нови договора. След днешната видеоконференция с членовете на Европейския съвет очаквам скоро да започне и взаимното признаване на PCR и антигенните тестове между страните членки", обясни премиерът.

Именно това била и голямата надежда на всички и това бил начинът за постепенното възстановяване на свободното движение на хора. 

България от своя страна е заделила допълнителни 15 млн.лв., с които да закупи антигенни тестове. 

"Ще ги използваме, когато стигнем платото на заболеваемост, за да имаме по-пълна картина. Важно е да останем разумни и дисциплинирани." Така че, господин министър (обръща се във видеото, прикрепено към текста, към министър Костадин Ангелов), записвайте си и да го правим!

Накрая той коментира мерките в някои от другите страни членки, които въведоха тежки ограничения. Според Борисов обаче това не води до задължителен резултат. Именно затова и България щяла да продължи с гъвкавите мерки, за да "запази психиката на хората".

"Мерките са такива у нас, че включват почти от всички, но не се усеща така глобално. Хората са уморени, хората усещат страх и с новите мерки, които се налагат - това е изключително голям проблем. Говоря само за здравето, дори не говоря за икономиката, особено сега, когато няма бюджет. Ние успяваме да се справяме засега с парите, но се надявам, че до края на годината ще намерим решение, за да се отпушат европейските плащания."
 

 

 

Припомняме, че вчера вечерта председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви, че очаква  втората половина на декември ваксините на Biontech и Moderna да получат разрешение от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за разпространение в ЕС.

В началото ще бъдат доставени малки количества, предназначени за здравните работници и възрастните хора, поясни Фон дер Лайен. И припомни, че досега ЕК е сключила пет рамкови споразумения с производители на ваксини, а скоро може да се очаква и шесто.

Тъй като Moderna е американска компания, ЕМА е в постоянен контакт с FDA – Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ. Целта е синхронизиране на действията.